Vasemmistolaisia arvoja tarvitaan EU:n areenoilla

Suomi on maailmassa pieni tekijä. Osuutemme maailmantaloudesta on vähäinen ja osuus väestöstä vielä vähäisempi. Yksin me olemme monella tapaa ajopuun asemassa, sopeudumme globaaleihin muutoksiin tai sitten panemme vastaan ja lopuksi sopeudumme. Useissa asioissa tarvitsemme isommat hartiat, jotka yhtäältä luovat globaaleja pelisääntöjä ja toisaalta luovat liikkumatilaa kansalliselle politiikalle.

Euroopan unioni edustaa isompia hartioita kummallakin alueella. Globaalisti tarvitsemme Euroopan unionin luomaan pelisääntöjä muun muassa kansainväliselle kaupalle, globaaleille standardeille, ympäristöpolitiikalle sekä sosiaaliselle kehitykselle ja kehityspolitiikalle. Kaikissa näissä unionilla on merkittävä toimivalta. Olisi epärealistista ajatella, että vajaan 200:n kansallisvaltion neuvottelut tuottaisivat näissä merkittävää tulosta.

Kansallisesti tarvitsemme eurooppalaista tilaa, jotta voimme rakentaa hyvinvointivaltiotamme kansallisista lähtökohdista käsin. Tämä tila rakentuu ennen kaikkea talous-, työllisyys- ja kilpailupolitiikasta, mutta unionilla on vahvaa toimivaltaa myös terveydessä, syrjimättömyydessä, sukupuolten tasa-arvossa ja alueellisten erojen tasaamisessa. Tärkeä osa kokonaisuutta on Euroopan unionin peruskirja. Yhdessä nämä politiikat ylläpitävät hyvinvointivaltion toimintaa mahdollistavaa kehystä.

Tärkeää on, miten Eurooppa käyttää sille annettua toimivaltaa. Globaalisti ei ole ongelmatonta hakea eurooppalaisille arvoille tilaa nousevien aasialaisten maiden ja Yhdysvaltojen välissä. Erityisen tärkeää on yhdistää ihmisoikeuksien kunnioitus kehitys- ja ulkopolitiikkaan. Euroopalla on globaali vastuu.

Samalla tavalla voimme yhdistää sisämarkkinat ja hyvinvointivaltiot monilla eri tavoilla. Sisämarkkinoilla, eli tavaroiden, palvelujen, työvoiman/ihmisten ja pääomien vapaalla liikkuvuudella ja hyvinvointivaltiolla on monia yhdyspintoja. Aivan samoin ihmisten oikeudesta asua ja oleskella sekä hankinnoista voidaan säätää monella tavalla.

Siksi on tärkeää, että vasemmistolaiset arvot muokkaavat niitä eurooppalaisia areenoita, joilla näistä asioista päätetään. On tärkeää, että yhteisiä pelisääntöjä rakennetaan globaalin oikeudenmukaisuuden, kestävän kehityksen arvoja ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.


Kuva Getty Images

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s