Tästä meidän pitäisi huolestua, kun puhumme aborteista Suomessa vuonna 2019

Nuoret tekevät Suomessa vuosi vuodelta vähemmän abortteja. Kokonaismäärän vähetessä erottuu yhä kirkkaammin huolestuttava ilmiö – abortit on yleisempiä tietyllä osalla nuoria.

Helsingin sanomien jutussa (19.2.2019) kuvataan Suomen hyvää aborttitilannetta. Suomessa aborttien määrä on laskenut varsinkin nuorimpien ikäryhmässä nopeasti. Vuonna 2017 määrä oli matalin vuoden 1970 voimaantulleen lainsäädännön jälkeen.

Se on erinomaisen hienoa.

Hyvää kehitystä selittää monia tekijä. Palvelut ja seksuaalikasvatus tavoittavat nuoret ilmeisen hyvin. Ehkäisyn saatavuutta on helpottanut sen maksuttomuus useissa kunnissa. Perheiden hyvinvointi on kaikkiaan parantunut ja se näkyy monissa nuorten hyvinvointimittareissa.

Myös nuorten terveystottumukset ovat koko ajan menossa kohti parempaa. Päihteitä käytetään vähemmän ja se säteilee hyvää myös seksuaaliterveydelle. Ehkäisyn käytön laiminlyönnin yksi tavallinen syy kun on päihtyneisyys.

Suuri joukko voi hyvin, mutta eivät kaikki. Suomalaisen aborttiin liittyvän terveyspoliittisen keskustelun ytimen pitäisikin tänä päivänä olla tämä: kaikki nuoret eivät ole hyvän kehityksen kelkassa. Abortit keskittyvät Suomessa osalle nuorista. Heille, joilla on jo monia haasteita elämässään.

THL:n  vuonna 1997 syntyneiden kohorttiaineistosta voidaan suoraviivaisesti todeta, että keskeytyksiä tekevät enemmän nuoret, joilla on taustallaan kuormittavia tekijöitä.

Tällaisia tekijöitä ovat

  1. vanhemmat vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa,
  2. toisen tai molempien vanhempien pitkäaikainen toimeentulotuen saanti,
  3. toisen tai molemman vanhemman psykiatrinen diagnoosi
  4. muutokset perheolosuhteissa (kuten ero tai vanhemman kuolema)

Kuten alla olevasta kuvasta ilmenee, mitä useampi kuormittava tekijä, sitä useammin nuori on kokenut raskauden keskeytyksen 19 vuoden ikään mennessä. Sama ilmiö näkyy myös nuoruusikäisten synnytysten kohdalla. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

thl

Lähde: THL, Tiina Ristikari, Markus Keski-Säntti, Kansallinen syntymäkohortti 97-tutkimus

Mitä meidän nyt tulisi miettiä on, miten auttaa näitä nuoria. Miten palvelut taivutettaisiin heidän tarpeitaan vastaaviksi?  Kuinka nuori saa raskauden ehkäisyn luotettavasti hoidettua? Miten nämä nuoret saadaan kiinnittymään hoitoon, kuten ehkäisyneuvontaan? Vastaako seksuaalikasvatus sisällöltään tai menetelmiltään heidän vaatimuksiaan?

Seksuaaliterveys on kiehtova siivu hyvinvointia ja terveyttä. Seksuaaliterveyden tila heijastelee hämmästyttävän kirkkaasti ihmisen sen hetkistä elämän menoa. Se kertoo paljon kyvystä huolehtia itsestä ja laajemmin itsearvostuksesta. Se kertoo siitä, miten tieto on tavoittanut ja palvelut osuneet kohdalle.

Minulle lääkärinä nuoren seksuaaliterveystilanne kertoo, miten nuoresta on välitetty, kuinka ehdoitta rakastettu ja häntä hellyydellä valeltu. Kaikki se koettu hyvä ja hyvän puute näkyy nuoressa. Miten kannatella heitä, joiden kohdalle hyvä ei ole liiaksi pysähtynyt?

Kuuntele teemaan liittyvä Ajantaju podcastin jakso Abortti.


Kuva: Jova Mickovic

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s