Vapaudella rakastella huoleti on pieni hintalappu

Vähähormoninen tai kokonaan hormoniton ehkäisy on toistuva toive ehkäisyvastaanotoilla.

Toiveen taustalla oli usein yksi tai useampi seuraavista tarinoista. Henkilöllä oli itsellä huono kokemus aiemmasta hormonaalisesta ehkäisymenetelmästä. Tai ystävällä on ollut. Tai sitten henkilölle oli esimerkiksi nettikeskustelujen pohjalta muodostunut käsitys hormonaalisen ehkäisyn vaarallisuudesta ja mahdollisista pitkäaikaishaitoista.

Ymmärrän toiveen ja ymmärrän ärtymyksen. Olen itsekin kärsinyt hormonaalisen ehkäisyn haitoista, kuukausia kestävästä tiputteluvuodosta, ihon rasvoittumisesta, päänsärystä, rintojen arkuudesta.

Paljon ilmiötä pohtineena näen hormoneiden vierastamisen myös osana laajempaa elämäntapojen muutosta. Mielessäni asia yhdistyy etenkin nuorten naisten tiedostavaan, kehoystävällisyyttä ja luonnonmukaisuutta korostavaan elämäntyyliin.

Tavoitteessa elää luonnonmukaisesti on paljon hyvää. Ongelma vain on se, että tutkitusti tehokkaita hormonittomia ehkäisymenetelmiä on ainoastaan tasan kolme; kondomi, kuparikierukka ja sterilisaatio.

Tässä kohtaa markkinaraon on haistanut yritysmaailma. Joitain vuosia sitten katsoin hämmästyneenä, kun markkinoille saapui ehkäisytietokone ja sen jälkeen ehkäisyapplikaatiota. Näiden toiminta perustui kuukautiskierron ja kehon peruslämmön seurantaan. Siis varmoihin päiviin.

Jos jokin on varmaa, on se se, että varmoihin päiviin pohjautua ehkäisy on heikkotehoista. Sen kertovat tutkimukset. Ehkäisyapplikaation markkinointi ei kuitenkaan tätä tunnusta. Esimerkiksi Instagramissa aktiivisesti markkinointia harrastava ruotsalainen Natural Cycles puhuu applikaatiosta yhtä tehokkaan ehkäisyvaihtoehtona kuin e-pillerit.

Markkinointi on kaikkiaan hyvin kohderyhmätietoista ja tunteisiin vetoavaa. On kissanpentuja ja hauskoja piirroshahmoja. Kissankarvojen katveeseen jää se totuus, että tyypillisessä käytössä sadasta applikaatiokäyttäjistä vuodessa 7-9 tulee raskaaksi. E-pillereiden käyttäjistä maksimissaan kaksi. Kelle applikaatio voisi sopia? Henkilölle, jota ei haittaa tulla raskaaksi.

Varmat päivät lienee edelleen yksi maailman käytetyimmistä ehkäisymenetelmistä. Ei tehonsa vuoksi, vaan siksi, ettei varsinkaan kehittyvissä maailmankolkissa muita vaihtoehtoja ole saatavilla.

Varmat päivät ovat sen maailman ajan ehkäisyä, jossa lapsia syntyi kymmenkunta ja eloonkin jäi hyvällä tuurilla jokunen.

On ihan perusteltua pohtia, olemmeko unohtaneet, mitä heikkotehoinen raskaudenehkäisy ihan oikeasti tarkoittaa. Haluammeko oikeasti palata takaisin iso- tai isoisovanhempien aikaan? Aikaan, jolloin ei ollut vapautta säädellä lapsilukua ja raskauksien ajoittumista.

Tuon vapauden hintalappu on tavattoman pieni ja useimmiten sangen kestettävä.


Kuva: Melissa Ramirez

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s