Grooming oli täällä jo yli 10 vuotta sitten. Missä olivat huolestuneet poliitikot?

Veikkaan, että aika moni suomalainen on kuluneen parin viikon aikana oppinut uuden sanan: Grooming.

Grooming on aikuisen suorittama manipulatiivinen prosessi, jossa hän valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhteen. (Wikipedia)

Oulussa ilmitulleissa lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa tällä hyväksikäyttöä valmistelevalta toiminnalla on ollut keskeinen rooli. Hyväksikäyttäjät ovat etsineet uhrejaan sosiaalisen median kautta, oletettavasti rakentaneet jonkinlaisen luottamussuhteen, jota hyödyntämällä tekijä on voinut edetä kohti todellista määränpäätään.

Minulle, järjestössä työskentelevälle lääkärille, grooming on niin sanana, kuin asiana tuttu jo monen vuoden takaa. Järjestöt ylipäätään ovat tehneet teeman ympärillä pitkään töitä.

Huvikseni katsoin vuosilukuja. Pelastakaa Lasten erinomainen opas Suojele minua kaikelta, eli tietopaketti digimedian osuudesta lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä, julkaistiin vuonna 2011. Siis 8 vuotta sitten.

Väestöliiton asiantuntija- ja lääkärinlausunto groomingista ja sen vaikutuksista nuoriin julkaistiin 2014 ja sitä edelsi parin vuoden valmistelutyö. Siis yli 5 vuotta sitten.

Järjestöt, myös muut kuin edellämainitut kaksi, ovat tehneet intensiivisesti työtä teeman parissa reilusti yli kymmenen vuotta. On koulutettu, luotu materiaaleja ja menetelmiä, on tavattu päättäjiä, on tehty mediatyötä, on verkostoiduttu ja pyritty herättämään huomio niin nuorissa, ammattilaisissa, vanhemmissa kuin kaikissa muissakin kansalaisissa.

Silti vasta nyt groomingiin herätään koko kansakunnan voimin. Toinen toistaan huolestuneempi kärkipoliitikko esittelee toimintamallejaan ja ehdotuksiaan ilmiön poistamiseksi. Miksi nyt kuohuu, miksei vuosia aikaisemmin?

Oma tulkintani on, että syitä on kaksi. Ensiksikin Oulun tapauksista on uutisoitu poikkeuksellisen paljon, tiheästi ja suhteellisen yksityiskohtaisesti. Se johtaa suurempaan tavoitettuun yleisöön kuin niukempi tiedostuslinja. Tiheä uutisointi myös lisää jonkinlaista vaaran tuntua, tunnetta siitä, että jotain aivan poikkeuksellista ja yhteiskunnan turvallisuutta järkyttävää on tapahtumassa.

Toiseksi suurta huomiota selittää se, että Oulun tapauksessa keskusteluun on kytketty vahvasti mukaan maahanmuuttoteema. Esimerkiksi Helsingin Sanomien asiaa käsittevistä jutuista merkittävä osa keskittyy maahanmuuttajien tekemiin rikoksiin ja siihen, miten niitä voisi ennaltaestää.

Jo oma työkokemuskin kertoo, että grooming ei ole, kuten ei mikään muukaan seksuaalirikollisuuden muoto, maahanmuuttokysymys. Groomingiin syyllistyvät ovat taustallaan kaikenlaisia ihmisiä, osa rikoksista tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella. Omalla työurallani olen törmännyt näistä esimerkeistä jokaiseen.

Oulun tapahtumat kaikessa ikävyydessään eivät ole ainutlaatuisia. Samanlaisia isoja uhrijoukkoja ja usean tekijät toteuttamia rikosvyyhtejä on Suomessa nähty ennenkin. Uutisointi on vain ollut niukempaa.

Oulun tapausten ympärillä käyty keskustelu on toki hyvästä, sillä nyt viimein grooming ilmiönä tulee tutuksi yhä useammalle. Ehkä kodeissa ja koulussa nyt viimeinkin käydään tärkeät keskustelut verkkoturvallisuudesta, turvataidoista ja toimintaohjeista, jos jotain ikävää verkossa liikkuessa tapahtuu.

Monet asiantuntijatahot ovat vuosia yrittäneet herättää aiheesta keskustelua ja tuoneet myös konkreettisia toimintasuunnitelmia ja työkaluja, joilla rikoksia voitaisiin ennaltaestää. Tukea olisi ollut tarjolla jo kymmenen vuoden ajan esimerkiksi nuorten turvataitokasvatukseen, mediakasvatukseen ja seksuaalikasvatukseen.

Jälkiviisas voisi sanoa, että kyllähän me yritimme varoitella, mutta ei kukaan kuunnellut.

Kuulostaako siltä, että haluaisit tukea kampanjaa, joka puhuu näiden teemojen puolesta? Tee kampanjatililleni lahjoitus Holvissa tai MobilePayllä 0445484048.


kuva: Clyde Steven/Freeimages.com

6 Comments Lisää omasi

 1. H.Karpo sanoo:

  Mutta siitä on kaikki samaa mieltä että eräänlainen etninen tausta moninkertaistaa nämä rikokset………oli syyllinen sitten vielä turvapaikanhakija tai jo kansalaisuuden saanut ”suomalainen”…….onko syy sitten mikä tahansa mutta kova duuni on kotouttaa näitä täällä kun ne eivät omassa kotimaassakaan oikein toimi ”lainkuuliaisesti”……

  1. Hannu.K sanoo:

   Se on juuri näin.

  2. N.Seppälä sanoo:

   ”Moninkertaistaa nämä rikokset ???” Kyllä ylivoimainen enemmistö raiskauksista ja seksuaalirikoksista tehdään edelleenkin ihan suomalaisin voimin…

 2. Pakollinen Nimi sanoo:

  Ei tasan olla yhtä mieltä siitä, että ”eräänlainen etninen” tausta ”moninkertaistaa rikoksia”.

  Suomalaiset tekevät Suomessa edelleen leijonanosan seksuaali- ja muistakin rikoksista. Tiettyjen etnisten ryhmien yliedustus tietyissä tilastoissa on totta, mutta se ei tarkoita sitä mitä kirjoitit. Eikä edelleenkään poista sitä tosiasiaa, että suomalaiset kärsivät eniten ihan suomalaisten tekemistä seksuaalirikoksista.

  Yritetääs edes olla täsmällisiä, ettei synny (lisää) vääriä mielikuvia.

  1. Pakollisempi nimi sanoo:

   Kun puhutaan seksuaali- ja muista rikoksista prosentuaalisesti suhteutettuna tekijäporukkaan, olet väärässä.

 3. Kari Suvilehto sanoo:

  Kolmas syy poliitikkjen heräämiseen: Vaalit. Nyt on jokaisella keppihevonen, mutta se on samanlainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s