Kun tuhannet yhtäkkiä hutsahtivat ja rakkaus täytti hetkeksi maan

Kaikki alkoi tiistai-iltapäivänä, kun hermostuin Ylen uutisesta, eritoten siitä, että koulukiusaamista yhä selitellään uhrin pukeutumisella ja muulla itseilmaisun tavalla. Mitä jos vähän hutsahdettaisiin yhdessä ja osoitettaisiin ennen muuta nuorille, että kyllä täällä saa ihminen itse itsensä määrittää ja olla se, joka on, eikä kenenkään pidä pelätä syrjityksi tai kiusatuksi tulemista?

Marianna Simo ja minä pistimme pystyy Pukeudutaan hutsahtavasti!- tempauksen, jossa kehoitettiin ihmisiä saapumaan 11.1. töihin, kouluun tai kuka mihinkin, sellaisiin vaatteisiin pukeutuneena, joissa tuntee olevansa aidosti oma itsensä, eikä antamaan piirua periksi sille ajatukselle, että ”ei kehtaa tai mitä ne muut sanoo”.

Nopeasti selvisi, että tempaus kiinnostaa. Osallistujien ja kiinnostuksen määrä kasvoi odottamattoman nopeasti. Myös meille suunnattujen kysymysten määrä kasvoi. Mitä tällä nyt tavoitellaan? Mitä hutsahtaminen on? Miten mies voi hutsahtaa? Eikö tämä ole nyt laitonta?

Avasimme asiaa, minkä vain ehdimme. Kyllä, tempauksen tarkoitus on osoittaa tukea kaikille heille, joita identiteetin ja itseilmaisun vuoksi lokeroidaan, kiusataan tai häiritään. Joo, hutsahtaminen on jokaisen oma tulkinta itsemäärittelyn mukaisesta, itseä oikein esiintuovasta pukeutumista. Se on lupaa olla oma itsensä, olemista ilman ulkopuolisten asettamia rajoituksia.

Tai kuten Kansan Uutisten haastattelussa totesin ”[…] me ajatellaan, että jos se on hutsahtavaa, että pukeutuu niin kuin haluaa, niin olkoon sitten kaikki se missä ihminen on rohkeasti oma itsensä, hutsahtavaa.”

Ja kuinka kävi? Ymmärsivätkö osallistujat, mihin olivat mukaan lähteneet? Syntyikö yhdenvertaisuutta ja tilaa, hyväksyntää ja vapautta?

Kyllä.

Tapahtumaan osallistui pelkästään Facebookissa kaksituhatta ihmistä, lähes 30.000 kävi päivän aikana tapahtumasivulla, kaikkiaan tavoiteltuja oli yli 80.000. Julkisesti jaettuja kuvia ja tarinoita oli ainakin 500.

Ja millaisia tarinoita! Kipeitä tarinoita, tarinoita väärin katsotuksi tulemisesta, ohittavista katseista, lokeroiduksi tulemisesta, satuttavista kohtaamisista. Ja tarinoita rohkeudesta, oman itsen ja äänen löytymisestä.

Yksi vaikuttavimmista oli seuraava jaettu kertomus:

Mä pukeuduin tänään korkeakorkoisiin nilkkureihin ja lyhyeen mekkoon mennessäni sairaalaan tutkimuksiin. Ja meikkiä oli täydellinen.

Olen yli 180 cm pitkä, jonka vuoksi en VOI käyttää korkeita korkoja. Täytän tänä vuonna 60 v, joten en SAA pitää lyhyitä hameita. Ja tää kaikki plus meikki, vaikka menin sairaalaan, koska mulla on parantumaton syöpä, eikä kuolemansairaan kannata enää olla niin turhamainen.

Tää oli hyvä juttu!! Koska mä voin!!! 💋💪 Tuli voimaantunut olo.

Vaikuttavinta tarinoiden lisäksi oli yhteisön myötätunto ja tuki. Jokainen kuva ja tarina sai paljon tykkäyksiä, kannustusta ja ihailua.

Tempauksesta uutisoitiin myös ilahduttavan paljon. Teema oli esillä ainakin parissa aamuradioshowssa, Iltalehdessä, MTV:n verkkosivulla, Kansan Uutisissa ja Keskisuomalaisessa. Ehkä muissakin. Tempaukseen osallistui suosittuja vloggareita, bloggareita ja muusikoita. Mikä mukavinta, kaikki tapahtui spontaanisti ja itsestään ja hyvä niin, sillä meillä Mariannan kanssa ei olisi ollutkaan aikaa kontaktoida medioita.

On aivan realistista arvioida, että kaikkiaan viestimme tavoitti satoja tuhansia, sillä tieto levisi niin somessa kuin perinteisissä medioissa. Ja se on hurjaa se.

Lopputunnelma eletyistä neljästä päivästä? Puhdas rakkaus, onnellisuus, vilpitön usko ihmisten ja maailman hyvyyteen. Enpä ole sellaista rakkauden, ilon, huumorin ja lempeyden vyöryä ennen kokenut. Toivottavasti maailma nytkähti askeleen suuntaan, jossa meillä kaikilla olisi tilaa ja mahdollisuus tulla näkyväksi ja nähdyksi siten, kuten me itse haluamme.

Liike on alkanut ja jatkukoon ikuisesti. Veikkaisin, että me tulemme taas pukeudutaan hutsahtavasti -tempauksella ja levitetään edelleen itsemäärittelyn ilosanomaa. Stay tuned!


Kuva: Jukka Lamminluoto/Freeimages.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s