Faktat kuntoon: sateenkaarinuoret ja koulukiusaaminen

Kuluvan viikon yksi polttava keskustelunaihe on ollut sateenkaarevien nuorten kohtaama kiusaaminen. Toivottavasti keskustelu jatkuu YLE:n MOT-ohjelman nostattamien peräaaltojen jälkeenkin.

Nappaa tästä faktat haltuun ja lue vielä jutun lopusta perjantaina 11.1.19 järjestettävästä tapahtumasta.

 1. Uusimman kouluterveyskyselyn tulosten mukaan muuksi kuin heteroseksuaaliksi itsensä määrittää lukiolaisista ja ammattikoululaisista liki 11 %. Peruskoululaisista lähes 6 %, lukiolaisista reilu 3 % ja ammattiopiskelijoista 5 % ilmoitti kokevansa sukupuolensa muulla tavalla, kuin se oli virallisesti määritelty.
 2. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyssä peruskoululaisista vajaat 6 %, amislaisista 3,3 % ja lukiolaisista 1 % kertoi tulevansa kiusatuksi vähintään viikoittain. Kymmenen vuotta sitten peruskoululaisista 8.4 % ilmoitti viikoittaisesta kiusaamisesta. Kaiken kaikkiaan koulukiusaaminen on siis laskussa.
 3. Kuitenkin 2013 Katarina Alangon sateenkaarinuorten hyvinvointikyselyyn vastanneista transnuorista 82 % ilmoitti kokeneensa asiatonta kohtelua tai ahdistelua, 60 % oli kokenut kiusaamista joskus ja 7,5 % viikoittain tai päivittäin.
 4. Sateenkaarinuorten kokema kiusaaminen on siis muuta väestöä yleisempää
 5. Kielteiset kokemukset aiheuttavat syrjinnän pelkoa, mikä lisää nuoren epävarmuutta ja vaikuttaa tärkeisiin elämänvalintoihin.
 6. Transnuorista 20–40 % ilmoitti, että nämä kokemukset olivat johtaneet heidän jäämiseensä pois koulusta.
 7. 40 % kertoi, että asenteet sukupuolivähemmistöjä kohtaan olivat vaikuttaneet heidän opintovalintoihinsa ja 30 % koki, että sillä oli ollut vaikutuksia heidän kykyynsä suoriutua opinnoista.
 8. Koulukiusaaminen voi olla hyvin vahingollista ja haavoittavaa. Se voi vaikuttaa vaurioittavasti lapsen ja nuoren itsetuntoon, kehonkuvaan, minäkuvaan ja identiteettiin.
 9. Koulukiusaaminen voi altistaa masennukselle
 10. Kansainväliseksi huolenaiheeksi ovat nousseet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten mielenterveysongelmat ja itsemurhat.
 11. Kolmasosalla näistä nuorista on ollut itsemurha-ajatuksia, joka on hieman enemmän kuin keskimäärin nuoruusikäisillä.
 12. Itsemurhayrityksiä on kuitenkin ollut 2-7-kertainen määrä ikätovereihin verrattuna.
 13. Pienten haastatteluaineistojen perusteella on viitteitä siitä, että transsukupuolisista nuoruusikäisistä ja nuorista aikuisista jopa 25–47 % on yrittänyt itsemurhaa.
 14. Koulun tulee olla turvallinen paikka kaikille lapsille ja nuorille. Näin sanovat muun muassa:
 15. Perusopetuslaki: Opiskelijoilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön
 16. Tasa-arvolaki: Seksuaalinen häirintä on kiellettyä syrjintää
 17. Yhdenvertaisuuslaki: Yhdenvertaisuuslaki kieltää häirinnän yhdenvertaisuuslain mukaisten syrjintäperusteet, miten seksuaalisen suuntautumisen, perusteella

Halusimme Marianna Simon kanssa osoittaa tukea kaikille koulukiusatuksi tulleille ja perustimme Facebook-tapahtuman nimeltä Pukeudutaan hutsahtavasti!

Tapahtuman nimellä viitataan Ylen uutisoimaan rehtoriin, joka kuvaili joidenkin oppilaiden vaatetusta hutsahtavaksi. Tapahtumapäivänä 11.1.19 jokainen pukeutukoon hutsahtavasti, tavan voi keksiä itse.

Koska hutsahtava-määritelmä oli annettu nuorille, jotka ilmaisivat itseään, sukupuoli-identiteettiään ja persoonaansa haluamallaan tavalla, kannustamme, että myös me muut rohkeasti olemme päivän ajan juuri niin, kuin itse itsemme määritämme, täydellisinä, parhaina versioina itsestämme. Siten näytämme, että täällä on lupa turvallisesti ilmaista itseään, eikä kenenkään tarvitse pelätä kiusaamista tai syrjintää.

Tapahtuman tiedot täällä https://www.facebook.com/events/381844412590482/?ti=icl

Kuva: Bill Davenport / Freeimages.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s