Mielipide: Maksuton ehkäisy luo tasa-arvoa

(Julkaistu Keski-Uusimassa 1.12.201)

Nuorten jakautuminen hyvin ja huonosti voiviin on ollut viime vuosien kestohuolenaihe.

Muutama viikko sitten julkaistu vuonna 1997 syntyneitä tarkastellut THL:n ja Nuorisotutkimusverkoston raportti piirtää Suomesta kuvaa maana, jossa perhetausta vaikuttaa voimakkaasti kunkin lapsen ja nuoren mahdollisuuksiin.

Perheen köyhyys, vanhempien matala koulutustaso ja pitkittynyt toimeentulotuen tarve lisäsivät riskiä monenlaiselle huono-osaisuudelle.

Jakolinjat näkyvät terveydentilassakin, myös seksuaaliterveydessä. Osa nuorista porskuttaa paremmin kuin koskaan, mutta osan kohdalle kertyy monenlaisia terveysriskejä ja -ongelmia.

On hyvin tiedossa, että Suomessa raskaudenkeskeytyksiä tekevät enemmän ja teini-iässä vanhemmaksi tulevat he nuoret, joilla on monenlaisia haasteita perhetaustassaan, kuten köyhyyttä ja mielenterveysongelmia.

Itsestä huolenpitäminen, kuten ehkäisyn käyttö, vaatii monenlaisia taitoja ja tekijöitä toteutuakseen.

Tulee olla motivaatiota ja itsearvostusta, tietoa ja taitoja, palvelut ja ehkäisyvälineet saavutettavissa. Yksi konkreettinen este ehkäisyn käyttöönotolle ovat sen kustannukset.

Useissa Suomen kunnissa on viime vuosina päätetty tarjota raskauden ja seksitautien ehkäisyvälineet nuorille maksutta. Keskustelu aiheen ympärillä on kiihtynyt sitä mukaan, kun tietoa ja kokemuksia maksuttoman ehkäisyn hyödyistä karttuu.

Keväällä julkaistussa tieteellisessä artikkelissa Frida Gyllenberg ym osoittivat, että Vantaalla maksuttomien pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien tarjonta lisäsi parissa vuodessa ehkäisyn käyttöä merkittävästi ja raskauden keskeytysten määrä vastaavasti väheni, alle 20-vuotiaiden kohdalla jopa lähes 40 prosenttia.

Hormonaaliset raskauden ehkäisyvälineet ovat harvoja lääkevalmisteita, joiden kulut käyttäjä maksaa kokonaisuudessaan itse.

Kuukausikustannukset vaihtelevat alle kymmenestä eurosta pariin kymppiin tai vielä suurempaan summaan, jos lisäksi tarvitaan suojaa seksitauteja vastaan.

Kustannukset voivat olla kohtuuttomat vähävaraiselle nuorelle. Maksuton ehkäisy on konkreettinen teko, jolla eriarvoisuutta ylläpitäviä terveyserojen taustatekijöitä saadaan tasoitettua.

Varattomuus ei saa olla este ehkäisyn käytölle, vaan jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus pitää itsestä huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymässä tehtiin helmikuussa valtuustoaloite, jossa esitettiin maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille kuntalaisille ja käytänteiden yhtenäistämistä kuntayhtymän alueella.

Tätä aloitetta voidaan pitää erinomaisen perusteltuna ja toteutuessaan se loisi yhdenvertaisuutta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Kuntayhtymällä on nyt loistava paikka tehdä politiikkaa, jolla vähennetään varallisuudesta johtuvia terveyseroja ja jarrutetaan huono-osaisuuden ylisukupolveutumista.

 

Kuva: Lyn Belisle /Freeimages.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s