Rajansa kaikella, jaksamisellakin

Olen ollut tilanteessa, jossa lääkäri on kehottanut syvästi masentunutta läheistäni ryhdistäytymään. Tsemppaamaan ja yrittämään on helppo kehottaa, olen varmaan syyllistynyt siihen itsekin.

Kun mietin masennusta sairastavia ihmisiä, ei heitä voi yrityksen tai tsempin puutteesta moittia. Enemmin päinvastoin. Moni sinnittelee voimiensa äärirajatkin ylittäen töissä ja opinnoissa. Painavat sitkeästi menemään, nukkuvat unilääkkeellä, hoitavat stressioireet erilaisilla pillereillä. He tekevät pitkää päivää, vaikka tietokoneen salasanat ja työkavereiden nimet eivät enää pysy mielessä. Kotonakaan sinnittelijät eivät saa lepoa, siellä odottaa ehkä lapsiperhearki, harrastukset ja luottamustoimet. Parisuhteellekin täytyisi löytyä aika ja voimia.

Masennus ei ryhdistäytymällä ja tsemppaamalla parane. Masennus on sairaus, joka vaatii hoitoa, kuten mikä tahansa muukin tauti. Hoito suunnitellaan yhdessä lääkärin ja muun hoitotiimin kanssa.

Hoito voi olla lyhytkestoista ja kevyttä kannattelua tai raskaita hoitotoimia, sairauslomia, lääkitystä ja vuosien terapiaa. Kullekin tarpeen mukaan.

Mutta pakottamalla ja painostamalla ei tervehdy. Ongelmia saa sysättyä sivummalle tai pidemmälle, mutta siellä ne odottavat ja keräävät korkoa. Henkisen jaksamisen perälaudan koskettaminen tulee vastaan jossain kohtaa.

Ja kun ei enää jaksa, ei enää jaksa. On pakko pysähtyä ja ottaa apua vastaan. Ryhdistäytymään ja tsemppaamaan saavat ryhtyä kaikki muut, siis asettumaan sairastuneen tueksi kotona ja työpaikoilla, rakentamaan ympäristöä ja ilmapiiriä, jossa on hyvä toipua omassa tahdissa ja jossa ollaan valmiit pohtimaan, mitä tehdä, jotta sama ei toistuisi.

Rajattoman pärjäämisen kulttuurista toivoisi meidän siirtyvän ihmisen jaksamisen rajallisuutta kunnioittavaan, inhimillisyyttä korostavaan ajatteluun.

Kuva: Brenna Lorenz/Freeimage.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s