Junaonnettomuudesta ja mediasta

Eilen aamulla, 13.6.2018, työmatkallani satuin onnettomuuden jälkitilanteen silminnäkijäksi. Henkilö oli juuri hetkeä aikaisemmin jäänyt junan alle kotiasemallani Saviolla.

Kritisoin Twitterissä ja omalla, henkilökohtaisella Facebook-sivullani, jonka näkyvyyden olin rajannut vain kavereilleni, VR:n toimintatapaa tilanteessa. Sen sijaan, että pelastuslaitos olisi saanut tehdä työnsä rauhassa loppuun, vainaja kuljetettu pois tai edes peitelty, oma lähijunani laskettiin liikkeelle ja junasta oli suora näkymä onnettomuuspaikalle.

Mielestäni tällaisessä tilanteessa kiire loppuu ja voidaan odottaa rauhassa muutama minuutti, että pelastuslaitos saa työnsä suoritettua ja vainajaa kohdellaan kunnioittavasti myös siten, ettei tilanteen anneta herättää liikaa huomiota ulkopuolisten taholta. Ajattelen asiassa niin omaisia, työtään tekeviä ihmisiä junassa, pelastuslaitoksessa kuin poliisissa. Annetaan ihmisille työrauha ja kunnioitetaan poismennyttä ja omaisia.

Minulle soitti twiitin ja myös Facebook-päivityksen takia kaksi toimittajaa. Hieman hämmentyneenä vastasin heidän kysymyksiin kuvitellen, että kyseessä on uutisjuttu, johon toimittajat keräävät silminnäkijähuomioita. En mitenkään olisi voinut arvata, saati uskoa, että toisen lehden jutussa minut mainittiin jopa otsikossa ja myös toisessa jutussa nimeltä. Sen verran minulla on kokemusta mediatyöstä, että tiedän toivottomaksi alkaa vaatia muutosta otsikkoon tai jutun muuhun sisältöön kuin omiin sitaatteiheni, jotka sinänsä olivat kummassakin jutussa oikein.

Jostain syystä jossakin nyt levitetään juttua, että minä olisin ollut itse yhteydessä medioihin ja keräämässä tässä jonkinlaista some-näkyvyyttä. Väite on törkeä, loukkaava ja kertakaikkisen absurdi. Olen saanut useita vihaisia, pääsääntöisesti nimettömiä yhteydenottoja, joissa kehoitetaan painumaan milloin minnekin.

Yllä on oma kuvaukseni siitä, mitä on tapahtunut. En ole kritisoimassa veturinkuljettajia, en pelastuslaitoksen väkeä. Ymmärrän, että yliajotilanne on aina poikkeustilanne, joka vaatii yhtä aikaa monia toimia ja kiireistä kommunikaatiota. Kuitenkin, aivan kuten VR:n edustaja uutisjutuissa on todennut, lähijunan liikkeelle päästäminen oli virhe. En siis ole näkemykseni kanssa yksin.

Lopuksi haluan välittää osanottoni vainajan omaisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s