Toukokuu on hyvä aika sanoa nuorelle ”sinä riität ja pärjäät kyllä”

Vapun aikaan kaveri yhytti katsomaan omaa ylioppilaskuvaani ja kertomaan, mitä muistoja kuva herättää. Muistin välähdyksiä 21 vuoden takaa, lukion ylevähenkisen ylioppilasjuhlan, ikkunoiden takana alkukesän auringon ja hiirenkorvat, ruusuja sellofaanikuoressa, mansikkakakun viipaleen.

Muistan syvän väsymyksen. Stressin, joka nakutti takaraivossa ja söi juhlailoa.

Olin asettanut lukion viimeisen vuoden, ylppäreiden ja pääsykokeiden tavoitteet pilvien korkeudelle. Kun kirjoitukset olivat ohi, jatkoin uurastusta tiiliskivimäisen pääsykoekirjan kanssa. Liimalappuja, lukuaikatauluja, alleviivauksia, muistisääntöjä! Armotonta rutistamista, jossa lempeydelle itseä kohtaan ei ollut tilaa.

Nuorten, erityisesti lukiolaistyttöjen, opiskeluväsymys ei ole ilmiönä uusi, mutta se on nopeasti kasvava. Kouluterveyskysely 2017 mukaan lukiolaistytöistä jopa liki 40 % koki uupumusasteista väsymystä koulutyössä ja kolmannes riittämättömyyden tunnetta opiskelijana. Poikien luvut ovat paljon pienemmät, mutta huolta herättäviä nekin.

Väsymyksen kasvulle ei ole yhtä selittävää syytä. Nuorisolääkärinä pohdin, miten nykyinen koulu, eritoten lukio, ymmärtää ja tukee nuoren kehitystehtäviä ja –tarpeita. Samaa on miettinyt myös tutkija Katariina Salmela-Aro.

Nuoruusikäinen kaipaa autonomiaa ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. On kehityksellisesti tärkeää, että nuorella on pystyvä olo, tunne siitä, että hän saa asioita aikaiseksi ja on tilanteen tasalla. Nämä tarpeet ovat kuitenkin osin ristiriidassa – kyky autonomiaan kasvaa vähitellen, kullakin omassa aikataulussaan. Nuori on pystyvä ja taitava monissa asioissa, mutta isojen kokonaisuuksien hallinta on opeteltava taito. Koulu ei kaikilta osin ymmärrä tätä.

Erityisesti lukiossa nuoret jäävät yksin kurssivalintoja pohtiessaan ja jo kovin varhain pitäisi osata ratkaista urasuunnitelmia lukion jälkeen. Nuoruusikäisen ajattelu on usein mustavalkoista ja takapakit koetaan voimakkaina ja minäkuvaa musertavina. Nuoren aivojen kehitys erityisesti loogisen ajattelun suhteen kehittyy hitaasti, lukioiässä nuori on vielä vailla täysiä valmiuksia analysoida häneen kohdistettuja vaatimuksia ja oman jaksamisen rajoja.

Varmasti myös vertaispaine selittää osin koulu-uupumisen yleistymistä. Nuoruusikäiseen vertaispaine vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassa voimakkaammin kuin aikuiseen. Lukiotytöistä tulee kuin kilpahevosia radalla taistelemassa etusijoista.

Ehkä koulu-uupumus heijastelee myös jotain laajempaa ympärillämme tapahtuvaa. Mistä nuorille on muodostunut kuva, että elämässä pärjätäkseen tulee olla kova ja vahva? Miksi teini-ikäinen suorittaa elämäänsä ja on kovin yksin haasteittensa keskellä?

Paineiden alla osa nuorista kyynistyy, osa uupuu. Viime vuonna julkaistun Lukioselvityksen mukaan 75 % lukiossa koetuista tunteista oli negatiivisia – stressiä, kyynisyyttä, väsymystä ja ahdistusta. Tutkimusten mukaan negatiiviset kokemukset, uupumus ja väsymys eivät väisty lukion jälkeen, vaan voivat altistaa myöhemmin uusille uupumuksille ja jopa masennukselle.

Niin yläkoulua kuin toista asetta tulisi viedä suuntaan, jossa nuoruusikää, tuota ainutlaatuista keskeneräisyyden aikaa kunnioitettaisiin ja ymmärrettäisiin. Jossa kehitykselle olisi aikaa, jossa moka olisi lahja, virhevalinnat ja täyskäännökset nähtäisiin kasvuna, ei kauhistuksena.

Toukokuu on päättäjäisten, valkolakkien ja valmistujaisten kuukausi. Toukokuu on hyvä aika sanoa nuorelle, että hän on ihana sellaisenaan ja elämä kyllä kantaa. Että arvosanoja voi korjata ja korotella myöhemmin, jos siitä unelmat ovat kiinni. Ja että arvosana ei ole koskaan kenenkään arvo.

Kuva: Armin Hanish/Freeimages.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s