Onnittelupuhe 70-vuotiaalle Keravan Opistolle

(24.4.2018 Keravan Opiston 70-vuotisjuhla Keravan lukiolla)

Hyvät Keravan Opiston ystävät, hyvä juhlaväki!

Minulla on ilo ja kunnia onnitella 70-vuotiasta Keravan Opistoa. Lämpimät onnittelut Keravan kaupungin ja erityisesti oman lautakuntani puolesta!

Tämä juhla ei ole vain nykyisen Keravan opiston väen, eikä entisten, vaan koko Keravan, kaikkien keravalaisten juhla.

Viime vuonna Keravan opiston toimintaan osallistui yli 13000 opiskelijaa. Osallistujien määrä on ollut viime vuodet tasaisessa kasvussa. Voi hyvällä syyllä todeta, että Keravan Opisto on todellakin keravalaisten opisto. Kansalaisopisto kaupungissa.

Tämän päivän 70-vuotiaat ovat mahtavia – he tietävät, mitä osaavat ja osaavat sen varsin hyvin, mutta into oppia uutta ei ole mihinkään kadonnut. Vaikuttaa siltä, että myös tämän päivän päivänsankari tietää mitä osaa, mutta ei emmi tarttua uusiin haasteisiin.

Meidän päivänsankarimme toteuttaa nuorille graffittiakatemiaa ja twerkkauskurssia, on metsäjoogaa, ikäihmisille älypuhelimen käyttökursseja. On etäluentoja ja löytyy opistolta oma Tube-kanavakin. Tämä seiskakymppinen on tukevasti kiinni nykypäivässä ja alati kasvavat opiskelijamäärät kertovat, että suunta on juuri oikea.

Keravan kaupungin uuden strategian mukaan me olemme nyt ’Hyvän elämän kaupungissa’, jossa ihmisten hyvinvointi on ykkösasia. Jos sote-uudistus toteutuisi sellaisena, kuin siitä nyt puhutaan, jäisi tulevaisuuden kunnan yhdeksi ydintehtäväksi kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen, sen edistäminen ja hyvinvointierojen kaventaminen.

Hyvinvointi on hyvin subjektiivinen kokemus ja vaikeasti virallisesti määriteltävissä. Hyvinvointi on enemmän kuin pelkkä ter­veys tai maallinen mammona, se liittyy voimakkaasti elämänhallintaan ja -laatuun, itsensä toteuttamiseen ja mahdollisuuteen kukoistaa.

Mitä kukoistukseen puhkeaminen vaatii ja miten siinä kuntalaisia voisi tukea? Senin ja Nussbaumin kuuluisan teorian mukaan kukoistus koostuu kymmenestä ihmisen ominaisuudesta, joita tulisi tukea. Joukossa ovat, kuten olettaa voi, kehon terveys ja ruumiillinen koskemattomuus, mutta myös yhteys toisiin ihmisiin, osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuudet, lupa ajatteluun ja leikkiin.

Ihmisen hyvinvoinnin kannalta on keskeistä, että hänellä on mahdollisuus tehdä merkityksellisiä tekoja, sekä toteuttaa näiden tekojen kautta arvokkaaksi näkemiään ja oman elämän kannalta tärkeitä asioita.

Hyvinvointi ja onnellisuus rakentuvat niistä mahdollisuuksista, joita yhteiskunta ja yhteisöt hänelle suovat. Mahdollisuuksista osallistua, vaikuttaa ja toteuttaa itseään.

Näitä mahdollisuuksia Keravan Opisto on 70-vuotisen olemassaolonsa aikana tarjonnut.  Se on osaltaan mahdollistanut kokemuksia jokaiselle halukkaalle, rakentanut paikkoja, joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan ja osallistua, se on tukenut mielen ja kehon terveyttä, mahdollistanut uuden oppimisen ja luonut tilaisuuksia uudenlaisille voimauttaville ja entistä ajattelutapaa riemastuttavasti nitkauttaville elämyksille.

Kun suomalaisten onnellisuuden taustatekijöitä tutkittiin muutama vuosi sitten, nimesi yli 60 % uuden oppimisen ja kokemisen, sekä itsensä kehittämisen tärkeäksi asiaksi. Se oli tärkeämpää suomalaisille kuin hyvät tulot ja varakkuus tai sosiaalinen arvostus. Keravan opisto on onnellisuuden asialla.

Tulevaisuuden kunnalle hyvinvoinnin edistäminen on siis yksi ykköstehtävistä. Tulevaisuudessa Keravan Opiston merkitys tulee nousemaan vielä entistäkin tärkeämpään asemaan. Uskallan sanoa, että Keravan opiston menestys vain jatkuu. Kaupunkilaisten tarve kansalaisopistolle ei ole katoamassa.

Viime vuonna opisto toteutti yli 700 kurssia ja jakoi hyvinvointia tuhansille kurssilaiselle. Se tarkoittaa paljon työtä ja varmasti myös venymistä opistolaisilta ja kurssien vetäjiltä. Onnittelujen lomassa haluankin kiittää teitä kaikkia siitä, että meillä on niin hieno kansalaisopisto tässä kaupungissa. Opisto olette te. Kiitos luovuudestanne ja rohkeudestanne uudistaa ja kehittää meidän yhteistä opistoamme.

Vielä kerran paljon onnea Keravan opisto ja kukoistusta seuraaville vuosikymmenille!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s