Seksistä ja suostumuksesta

Vastasin päivän Hesarissa eilen julkaistuun lääkärikollegan mielipiteeseen (teksti alempana).

Taustalla siis viime viikolla eduskunnan naisverkoston jättämä lakialoite raiskauksen tunnusmerkkien täydentämistä suostumuksen puutteella. Siis suomeksi: jos henkilö ei ole antanut suostumustaan yhdyntään, kyse on raiskauksesta. Tähän asti raiskaukseksi on tulkittu tilanne, jossa yhdyntään pakotetaan väkivaltaa tai sen uhkaa käyttämällä tai käytetään hyväksi uhrin tilaa, jossa hänen on mahdotonta puolustautua tai ilmaista tahtoaan (esim päihtyneisyys, vammaisuus, pelkotila).

Nyt keskustelussa on heitetty esiin, että suostumuksen antamiseen ja pyytämiseen pitäisi olla lomake. Tätä tarjosi ideaksi myös Hesarissa mielipiteen kirjoittaja.

Tämä on absurdia, aiheen vakavuudella perseilyä ja vieläpä seksuaalista väkivaltaa kokeneita loukkavaa. Suostumuksen saamiseen ei tarvita lomakkeita, ei aina edes sanoja. Uskoisin jokaisen yhteiseen suostumukseen pohjautuvaa seksiä harrastaneen tämän tietävän.

Olen lakimuutoksen kannalla ehdottomasti. Työssäni olen vuosien ajan tavannut henkilöitä, joiden kohdalla esitutkintaa ei ole käynnistetty ollenkaan, esitutkinta on keskeytetty, syytettä ei ole nostettu tai tuomiota ei ole annettu raiskauksesta, koska teossa ei ole käytetty väkivaltaa tai sen uhkaa tai uhrilla olisi ollut mahdollisuus puolustautua, mutta hän ei ole tehnyt sitä. Kuitenkin uhri on sanonut ei, pyytänyt lopettamaan useita kertoja. Puolustautumattomuuden syy voi olla puhdas hämmennys, sokki, tieto tekijän arvaamattomuudesta tai väkivaltaisesta taustasta. Me ihmiset toimimme kriisitilanteessa eri tavoin, emme aina kovin loogisesti: Joskus ymmärrys siitä, mitä tapahtui syntyy vasta paljon myöhemmin.

Jos lakimuutos tapahtuisi, se saattais estää jatkossa tapahtumasta esimerksi paljon keskustelua herättäneen 10-vuotiaan kohtalon.

Toki näytön saaminen on vaikeaa, on se sitä nytkin. Lakimuutoksella voisi kuitenkin olla iso merkistys siinä, miten arvot ja normit koskien seksiä ja itsemääräämisoikeutta jatkossa elävät. Että seksi on seksiä vain, jos sitä molemmat haluavat.


Raiskaus on liian vakava aihe pelleiltäväksi

Jokainen yhteiseen suostumukseen perustuvaa seksiä harrastanut tietää, ettei suostumuksen pyytäminen tai antaminen ole kovin monimutkaista tai elämälle vierasta. Sanojakaan ei aina tarvita, saati lomakkeita (HS Mielipide 12.3.). Jos ei ole varma, voi tietysti vielä erikseen kysyä ja varmistaa, millä mielellä toinen on.

Näytön saaminen suostumuksen tilasta voi olla vaikeaa – se on sitä nytkin. Lakimuutos kuitenkin parantaisi väkivallan kohteeksi joutuneiden oikeusturvaa, kun teon vakavuutta ei arvioitaisi vain väkivallan tai sen uhan tai uhrin puolustautumisen kautta. Suostumuksen puutteen lisääminen raiskauskriteeristöön myös muokkaisi vallalla olevia normeja seksiin ja itsemääräämisoikeuteen liittyen.

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä. Toivon, että keskustelua käytäisiin asiallisesti ja seksuaalisen väkivallan kokeneita kunnioittaen.

Miila Halonen

lääkäri, Kerava

 

Kuva: Delian1111/Freeimages.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s