Miten tukea nuorta kriisin keskellä?

 1. Olennaisinta on olla läsnä. Rauhoita lähipäivien illat muulta menolta ja vietä aikaa nuoren kanssa yhdessä. Nuori tarvitsee tuntee siitä, että ei ole yksin. Pelkkä läsnäolosi rauhoittaa.
 2. Tarjoa keskustelunavauksia, mutta älä tuputa. Nuori ei ole välttämättä heti valmis keskustelemaan, jos ollenkaan. Halu jutella voi tulla vasta päivien tai viikkojen päästä. Tärkeintä on, että nuori tietää sinun olevan käytettävissä, kun se hetki tulee. Keskusteluun sopivia hetkiä voi löytyä yhteisiltä kävelylenkeiltä tai vaikka autossa istuessa.
 3. Kaikki eivät sure samalla tavalla. Nuori voi olla hämäävän tehokas ja toimelias, iloinen ja seurallinen tai välinpitämätön, kiukkuinen, vihainen. Shokeeraava kokemus voi estää todellisten tunteiden näyttämisen. Nuori voi olla myös itse epätietoinen siitä, miltä oikeasti tuntuu.
 4. Nuori voi tuntea syyllisyyttä asioista, joista hän ei ole vastuussa. Nuori saattaa ajatella, että olisi omilla teoillaan voinut estää tapahtuman. ”Miksi en sanonut mitään?, Miksi en huomannut? Miksi en kertonut kellekään?” On tärkeää sanoa ääneen, että vastuu rikoksesta on vain ja ainoastaan rikoksen tekijällä.
 5. Nuorella voi olla maagisia ajatuksia. Nuori saattaa pohtia, että jokin hänen sanomansa tai tekemänsä johti rikokseen. Riita tai erimielisyys, vastaamatta jäänyt viesti tai tölväisy koulupäivän aikana voivat jäädä kummittelemaan. Nuorelle pitää kertoa, että vastuu kuuluu vain rikoksen tekijälle.
 6. Älä vähättele tai syylistä. Älä vertaa nuoren kokemusta omiisi. Nuorella on oikeus omiin tunteisiinsa ja oikeus tulla kohdatuksi oman surunsa kanssa.
 7. Älä kiirehdi ja hoputa toipumista. Nuori saattaa palata tarinaan vielä pitkään tapahtuman jälkeen, anna hänelle siihen tila ja aika. Nuoren kehitysvaihe voi nostaa surun pohdittavaksi useita kertoja ja eri näkökulmista.
 8. Varmista arjen kulku. Pidä huolta, että nuori syö ja nukkuu. Koulurutiiniin on hyvä palata mahdollisimman pian. Arjessa on lupa ajatella muitakin asioita kuin surua, saa iloita, saa tehdä mukavia asioista.
 9. Vetäytyminen kaveripiiristä, harrastusten väliinjättäminen, hygienian laiminlyönti, syömättömyys voivat olla normaalia alkuvaiheen reagointia. Pitkittyessään nämä viittaavat vakavampaan oireiluun, jolloin nuori saattaa tarvita ammattiapua.
 10. Selvitä oman kunnan saatavilla olevat verkostot, joista nuorelle voi hankkia matalalla kynnyksellä keskusteluapua. Sitä on tarjolla, koulussa, nuorisotiloissa, terveysasemalla, seurakunnassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, Sekasin-chatissa jne.

 

Kuva: Allison Choppick /Freeimages.com

2 Comments Lisää omasi

 1. Sara sanoo:

  Hei edelleen kiinnostaisi vasemmistolääkärin palkka? Taitaa olla hyvin arka aihe kun kommentti poistettiin. Ymmärrän toki asian arkuuden. Tällaisessa vasemmiston edustustehtävässä toivoisi kuitenkin läpinäkyvyyttä. Ilmeisesti et jaakaan palkkaasi kuten ideologiasi mukaisesti pitäisi. Katto lienee korkealla? Vakuuttavaa. Tämän jälkeen vielä ääni sinulle hahhah. Taitaa mennä jonnekin aivan muuhun suuntaan.

  1. miilaehalonen sanoo:

   Kiitos kommenteista ja mielenkiinnosta palkkaani kohtaan! Palkkani on Erton sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen mukainen ja noin 2000 euroa matalampi kuin lääkäreiden kuukausipalkka keskimäärin. Kuntavaalien yhteydessä ilmoitin vuosituloni muistaakseni Ylen vaaligallerian yhteydessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s