Mielipide Keski-Uusimaassa 17.11.2017: Maksuton ehkäisy kaventaa terveyseroja

Kaupunginvaltuutettu Inna Kallioinen (kesk.) pohti mielipidekirjoituksessaan allekirjoittaneen ja Pia Lohikosken (vas.) valtuustoaloitetta maksuttomasta ehkäisystä ja kehotti suhtautumaan aloitteen sisältöön rakentavasti ja harkitsevaisesti (KU 15.11.17).  

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille puhututtaa nyt Keravalla. Asia ei kuitenkaan ole uusi. Väestöliitto, STM ja sittemmin THL ovat sen puolesta puhuneet jo yli vuosikymmenen. Silloin keskustelun käynnistivät Norjan positiiviset kokemukset; ehkäisyn maksuttomaksi muuttaminen nuorten ikäryhmässä laski aborttien määrää lyhyessä ajassa dramaattisesti.  

Keskustelu maksuttomasta ehkäisystä Suomessa sai alkunsa asiantuntijavetoisesti, mutta viime vuosina sen tukijaksi ovat tulleet myös nuoret itse. Esimerkiksi syyskuussa kuusi poliittista nuorisojärjestöä vetosi yhdessä Helsingin päättäjiin maksuttoman ehkäisyn puolesta. Allekirjoittajissa oli myös Helsingin Keskustanuoret. Myös Lukiolaisten Liitto ja Suomen Ylioppilaskuntien Liitto ovat ilmaisseet tukensa. Tämä on merkittävää, sillä nuorten etujärjestöt tuntevat oman kenttänsä ja sen tarpeet hyvin. 

Se, että ihminen pystyy pitämään terveydestään huolta, esimerkiksi huolehtimaan ehkäisyn käytöstä, on monimutkainen kudelma erilaisia tekijöitä. Tarvitaan oikeaa motivaatiota, tietoa ja taitoja, pääsyä palveluiden ääreen ja konkreettisia mahdollisuuksia käyttää ehkäisyvälineitä. Valistuksella, koulun seksuaalikasvatuksella ja hyvillä, nuorisoystävällisillä palveluilla vastataan osaan tarpeista, mutta ehkäisyvälineeseen tarvittavaksi rahaksi ei valistuskaan taivu.  

Kallioinen kuvaa ehkäisyvälineiden hintaa ”varsin kohtuullisiksi”. Ehkäisyneuvoloiden arjessa kuullaan usein aivan muunlaisia näkemyksiä. Osa nuorista joutuu todella pinnistelemään saadakseen kasaan rahan kuukauden ehkäisypillereihin. Monen kohdalla jää haaveeksi ehkäisykierukan tai –kapselin hankinta, sillä niiden hinta -150-170 euroa – on aivan liian suuri. Näin tehokkaimpien menetelmien käyttäjiksi eivät pääse kaikki, vaan ainoastaan ne, joilla on varaa. 

Kallioinen sivuuttaa sen tosiasian, että Suomessa terveys, myös seksuaaliterveys, on jakautunut. Peruskoulun varaan jääneistä alle 25-vuotiaista viidesosalla on todettu klamydiainfektio, kun vastaava osuus korkeakoulututkinnon suorittaneista on alle kymmenesosa. Alle 25-vuotiaista vain peruskoulun käyneistä naisista joka kolmannella on ollut raskaudenkeskeytys, korkeakoulun käyneistä vain noin 5 %:lla. 

Ikärajaa 25-vuotta on perusteltu paitsi korkeilla abortti- ja seksitautiluvuilla, myös siksi, että ikäryhmässä moni on taloudellisesti suurissa vaikeuksissa. Opiskelijat ovat tiukoilla pienen opintotuen kanssa. Nuorisotyöttömyys on iso ongelma myös Keravalla. 

Jos todella haluamme toimia Keravalla nuorten terveyseroja kaventavasti, on otettava käyttöön kaikki toimivat keinot. Maksuton ehkäisy korjaa yhden rakenteellisen terveyseroja ylläpitävän tekijän; ehkäisyn korkean hinnan. Asiasta tullaan keskustelemaan valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa.  

 

Miila Halonen, nuorisolääkäri, kaupunginvaltuutettu, Vapaa-ajan ja hyvinvointilautakunnan pj (vas) 

 

Kuva: Anna H-G/Freeimages.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s