Tervetuloa absurdlandiaan – eli antakaa lapsille kouluruoka takaisin, osa 2.

Jatkoa edelliseen samaa aihetta käsitelleeseen blogiin.

Tähän mennessä tapahtunutta:  Keravan kaupungin viranhaltija teki asianomaisia perheitä ja lapsia kuulematta päätöksen lopettaa vegaaniruuan tarjonta päiväkodeissa ja kouluissa. Päätöksestä on laadittu oikaisuvaatimus, jonka Keravan kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee 25.10.17. 

Alkuperäisen päätöksen lopettaa vegaaniruuan tarjonta teki varhaiskasvatusjohtaja. Sama ihminen on nyt laatinut esityksen lautakunnalle siitä, miten oikausvaatimukseen suhtautua. Yllätys, yllätys, esitys ei ole valituksen tehneiden lasten vanhempien näkökulmasta myönteinen.

Esityksessä toistetaan se, mikä jo aiemmin tuotiin perheille tiedoksi ja mikä lukee Keravan verkkosivuillakin, eli  ” […] Keravan kaupungin ateriapalvelut valmistaa terveydellisistä syistä erityisruokavaliota noudattaville sopivaa, terveellistä ja turvallista ruokaa. Terveydellisistä syistä erityisruokavaliota tarvitsevien lasten huoltajan tulee toimittaa keittiölle lääkärin tai terveydenhoitajan todistus ja Erityisruokavalio – ilmoituslomake erityisruokavalion toteuttamiseksi.

Siis lääkärin todistus mistä?

Avasin lääkäreiden suljetussa Facebook-ryhmässä keskustelun aiheesta. Mistä lääkärin pitää tässä nimenomaisessa kysymyksessä todistaa? Mitä ovat terveydelliset syyt vegaaniruokavalion takana?

Keskusteluun osallistui lisäkseni useita kymmeniä lääkäreitä eri erikoisaloilta ja erilaisin kokemusvuosin. Me emme keksineet, mitä terveydelliset syyt tarkoittavat.

Lääkärit olivat yhtä mieltä siitä, ettei tällaisen asian todistaminen kuulu lääkärille. Osa kertoi kieltäytyvänsä tämäntyyppisisten ”nollalausuntojen” vääntämisestä kokonaan. Osa totesi, että parempi lausunto on kirjoittaa, sillä eihän se lapsen vika ole, jos virkakoneisto yskii – täytyyhään lapsen koulussa syödä tai muuten syntyy todellisia terveydellisiä ongelmia.

Vegaaniruokavalio ei ole sen terveellisempi tai epäterveellisempi kuin mikään muukaan ruokavalio. Kyse on aina siitä, mitä lautaselle lappaa ja miten aterian koostaa. Tämä koskee kaikkia ruokavalioita: punaista lihaa ei saisi syödä enempää kuin puoli kiloa viikossa ja kananmunia kuin 2-3 kappaletta viikkoa kohden. Tervellisenä pidetyn kalan syöntiäkin on rajoitettu nykysuosituksissa 2-3 kertaan viikossa.

Vegaanisen ruokavalion voi koostaa monipuoliseksi ja terveelliseksi tai sitten yksipuoliseksi ja riittämättömäksi. Aivan niinkuin eläinperäisiä ainesosia sisältävän ruokavalionkin.

On totta, että vegaani ei saa riittävästi ravinnostaan D- ja B12-vitamiinejä. Tästä on kuitenkin aivan turha tehdä kynnyskysymystä. D-vitamiinilisä kuuluu kansallisen suosituksen mukaan kaikille suomalaisille ruokavaliosta riippumatta. B12-vitamiinia on lisättynä moniin kasvimaitoihin tai jugurtteihin ja niiden lisäksi vegaani saa riittävän päiväannoksen yhdestä monivitamiininapista. Maassa jossa multitabseja syödään kuin näkkäriä, ei tämän luulisi olevan kauhistus.

Keskustelu liikkuu liikaa terveyskysymyksessä ja nyt pitäisi päästä eteenpäin kohti oikeasti merkittäviä asiota.

Kun olen jutellut vegaaneiden kanssa heidän valintansa taustoista, harvemmin olen kuullut, että syynä olisi nimenomaan terveys. Sen sijaan ympäristösyyt, huoli ilmastosta ja elämänarvot ovat toistuvia perusteita. Osalle aivan viimeaikoina vegaaniksi ryhtyneille kyse on vastalauseesta heikolle globaalille ilmastopolitiikalle ja Trumpille. He ovat huolissaan maapallon tulevaisuudesta ja haluavat toimia konkreettisesti arvojensa mukaisesti.

Onko maailmassa atruistisempaa ihmistä kuin vegaani? Eikö näitä ihmisiä pitäisi käsitellä kultahansikkain ja enemmin soittaa fanfaareja ja ampua konfetteja taivaalle, kuin vaikeuttaa tai estää ideologista elämäntapaa?

Keravalla on nyt näytön paikka. Onko se ilmastomyönteinen, kestävän kehityksen ja yhdenvertaisuuden kannattaja vai mikä se oikein on ja onko sillä edes vaihtoehtoja?

Kuva: Krisztián Hoffer/Freeimages.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s