Citybloggari opiskelee 1800-luvun maanmittausta ja heittää blogihaasteen

Vihdoin! Vihdoin paistaa aurinko. Monen sadepäivän jälkeen aamulla verhojen välistä näkyy sinistä taivasta. Nyt mennään metsään.

Struven ketjun pistettä oli suosittanut meille tutustumispaikaksi useampi henkilö, joten se valikoitui päivän luontokohteeksi. Koska piste sijaitsee Lapinjärven Porlammin kylässä, pääsimme näkemään tämän vielä vierailemattoman kolkan kunnasta.

Pysähdyimme neuvoa-antaville jäätelöille Porlammen kyläkaupan eteen ja yritimme kartasta päätellä, mihin meidän pitäisi mennä. Lähdimme summassa ajamaan kaupalta eteenpäin ja pian tienviitta ohjasi kääntymään Struven pisteelle. Monen mutkan ja epäuskon hetken jälkeen saavuimme parkkipaikalle (uimarannan viereen!) ja aloitimme patikan kohti kallion lakea ja  mittauspistettä.

Jos tiedät, mikä on Struven ketju, onneksi olkoon. Minä en tiennyt, mutta nyt olen sivistänyt itseäni siinä määrin, että kokosin aiheesta pienen opetusvideon. Kyse on siis maanmittaustekniikasta noin 200 vuoden takaa. Mittauspisteketju alkaa Mustalta mereltä ja päättyy Jäämerelle, Suomen alueella pisteitä on 6 ja ne kaikki ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita. Lisää mittauspisteestä ja Struven ketjusta Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Hiekkatieltä kääntyi polku kohti metsää ja kallionrinnettä. Ensimmäiset pari sataa metriä kuljettiin korkeassa vatukossa ja heinikossa polku hädintuskin erottuen. Rinne ylös mäen laelle oli paikoin todella jyrkkä ja kivikkoinen. Hengästyttävä, varsinkin kun osan matkaa oli kannettava porukan pienintä jäsentä, 14-vuotiasta pappakoira Nemoa. Polku oli hyvin tallautunut, joten ilmeisesti Struven piste vetää väkeä, vaikka nyt emme tavanneet ketään.

Ylhäältä mittauspisteeltä ja sitä ympäröiviltä laakeilta kallioita oli kyllä luvatun kaltaiset, huikeat maisemat Pyhäjärvelle. Kuiva kangasmaasto kukki kissankelloja ja tuuli kuivasi nopeasti hikiläikät.

20170726_125311

Palasimme autolle ja menimme uimaan. Pukukopit ja huussit olivat priimakunnossa, ranta siisti ja hyvinhoidettu.

Olen siinä määrin innoissani tästä Struven ketjusta ja sen mittauspisteistä läpi Euroopan, että heitänpä haasteen itselleni ja muille bloggareille. Suomessakin on siis 5 muuta maailmanperintökohteeksi nimettyä mittauspistettä. Haaste on nähdä kaikki, blogata jokaisesta ja tehdä pikkuinen esittelyvideo. Muutamia blogeja on jo olemassa, kuten mainio Pää Pilvissä-blogin kertomus pohjoisista mittauspaikoista ja Retkipaikan kertomus Korpilahden pisteeltä.

Hardcoreluokan matkabloggaajat tietysti kulkevat läpi koko reitin aloittaen joko Mustalta mereltä tai Jäämereltä valintansa mukaan ja raportoivat jokaisesta mittauspisteestä. Ehkä joku on jo tehnytkin niin? Vinkatkaa kommenteissa sellaisesta suorituksesta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s