Raiteita ja kuitukaapeleita? Mitä kuntavaalitulos kertoo Lapinjärven näkymistä?

Halusin sukeltaa syvemmälle ja ymmärtää, miten lapinjärveläiset haluavat kehittää kuntaansa ja missä nähdään tämän hetken mahdolliset kipupisteet. Ajattelin yhden vastauksen löytyvän läpikäymällä täikammalla kevään kuntavaalien tuloksia.

Lapinjärven äänestysprosentti oli 58 %, joka vastasi täsmällään koko maan keskiarvoa. Valittujen valtuutettujen keski-ikä oli nuorekas 44 vuotta, 6 vuotta vähemmän kuin maan keskiarvo. Uusia valtuutettuja valtuustosta on 57 %, eli jonkin verran keskiarvoa enemmän. Se haiskahtaa mistään mitään tietämättömän korviin vähän protestilta vanhaa järjestelmää kohtaan. Mutta mene ja tiedä, ehkä tämä on paikallinen tapa ja aiemmat valtuutetut eivät ole lähteneet enää ehdolle. Tosin ainakin yksi eniten ääniä saaneista on ollut valtuutettu ennenkin, mutta viime kauden pois kehästä.

Harmikseni kymmenen ensimmäisen valtuustoon valitun joukosta vain pari oli vastannut Ylen vaalikoneeseen. Harvalla oli verkkosivut ja some-kanaviakin oli vaalien jälkeen suljettu. Edes puolueiden verkkosivuilta ei löytynyt apuja. Sad! Ilmeisesti pienessä kunnassa vaalityö tehdään jalkapelillä ja suusta suuhun.

Ei auta kuin yrittää mennä sillä tiedolla, joka löytyy. Kärkijoukoissa valtuustoon valittujen vaaliteemoista löytyy tuttuutta ja samaistuttavuutta yli kuntarajojen; halua pitää kuntalaisten ääni kuuluvana, pitää huolta laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja koulusta. Haluttiin lisätä Lapinjärven houkuttelevuutta asuinkuntana erityisesti lapsiperheiden silmissä. Tukee aiempia havaintojani.

Ensimmäisen Lapinjärvi-päivän pohdiskeluuni terveyspalveluiden toteuttamisesta vastattiin jollain tapaa; yksi kärkijoukoissa valtuustoon valituista halusi terveyspalvelut kunnan hoidettavaksi. Jonkinlainen statement kuntalaisilta, kenties.

Jännempää oli kuitenkin lukea toiseksi suurimman äänisaaliin kalastaneen henkilön ajatuksia itäradasta (junayhteys Helsingistä Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan). Junalla työmatkat hoitavana olin tästä varovaisen innostunut – rata lyhentäisi työmatkaa pk-seudulle huomattavasti ja tekisi maalle muuttamisen astetta realistisemmaksi. Toki myös syöttöliikenteen asemalle pitäisi toimia jouhevasti, jos mielisi taittaa työreissut puhtaasti julkisilla. Tällä hetkellä taitaa kuitenkin jonossa olla kiireellisempiä rataprojekteja – pisararata ja Turku-Tampere-kolmiorata. 

Lisäksi vaalien alla oli puhuttu valokuitukaapelista ja sen vetämisestä Lapinjärvelle, sekä kylänraitin virkistämisestä.

Ajatellen pienen maalaiskunnan vetovoimaisuutta ja sitä myöten uusia asukkaita, avausten täytyykin olla rohkeita ja reippaita. Sen suuntaisena luen myös vaalikampanjoiden teemoja.

Tsemppiä uusille valtuutetuille!

 

 

 

2 Comments Lisää omasi

  1. Taina sanoo:

    Valokuitu on meillä Lapinjärvellä ollut jo vajaa kymmenen vuotta. 🙂

    1. miilaehalonen sanoo:

      Onko! 😁 No sitten ymmärsin väärin! 👍

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s