Citybloggari menee kirkonkylälle, tekee enemmäiset havaintonsa ja hämmentyy

Ensivaikutelma on tärkein. Olen ensivaikutelman perusteella ostanut kolme viimeisintä kotia ja kaksi kolmesta koirastani. Joten kun lähestyimme Lapinjärven kirkonkylää ensimmäistä kertaa, pinnistelin aistit auki ja annoin kokemuksen tulla. Sitä olisi vaikeaa myöhemmin muuttaa.

Ensivaikutelma Lapinjärven kirkonkylästä oli myönteinen, ei nyt pakahduttavan upea, mutta miellyttävä. Nopealla silmäyksellä kylänraitin varrella oli likimain kaikki yksityiset palvelut, jota ihminen voisi tarvita, kuten pankki ja kauppa. Vähän pidemmällä olivat kunnan päiväkoti, koulu ja vanhustentalo.

Raitin varrella oli myös kunnan terveystalo. En googlettamalla saanut selville, millaisia ovat sen palvelut, eikä auta mennä ovelle kolkuttamaankaan, sillä talo on kiinni elokuun toiselle viikolle asti. Kaikki terveyspalvelut ovat nyt kesällä Loviisassa. Onko se sitten hyvä asia kuntalaisten kannalta, on toinen juttu. Olisin kysynyt, jos raitilla olisi joku tullut vastaan.

Niille, jotka eivät tiedä, olen keravalainen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu ja vapaa-ajan ja hyvinvoinnin lautakunnan puheenjohtaja. Näitä laseja on vaikea riisua kesälomallakaan. Ajaa täräytimme siis suorintein kunnantalon eteen. Kunnantalo oli mennyt kaksi viikkoa sitten kiinni. Menimme siis tutkimaan kunnan virallista ilmoitustaulua.

Ilmoitustaulu on aina kiva kurkistus kuntaan. Nyt löytyi muun muassa tieto, että se alue, jolle kesäresidenssimme sijaitsee sijaitsee, on kaavoittu uudeksi asuinalueeksi. Positiivista kehitystä, uskoa tulevaisuuteen ja uusiin kuntalaisiin, hyvä Lapinjärvi!

Pyörimme autolla ympäri kirkonkylää ja eksyimme (no niinpä). Kaikki kunnan palvelut olivat oikeastaan perin kummastuttavan hyväkuntoisia ulkopäin tutkaillen, hieno kirjastorakennus (käyn siellä maanantaina), päiväkodit ja koulu, joka parkkipaikalta tihrustaen vaikutti vanhalta hirsirakennukselta. Jos näin on ja taloa ei ole muovimatoilla ja -tapeteille sabotoitu, on Lapinjärvellä jotain sellaista, jonka sisäilmaongelmista kärsivät sadat kunnat haluavat – hirsikoulu ja oletettavasti hyvä sisäilma. (Lapinjärveen kuuluvan Porlammin kylän yläkoulu ja lukio suljettiin sisäilmasyistä 4 v sitten. Ilmeisesti kirkonkylän koulun tilanne on parempi.)

Kunnantalon etupuolelle oltiin rakentamassa puistoaluetta, jonka nimesin keskuspuistoksi. Leikkialueita, istuksia, penkkiryhmiä ja jonkinlainen esiintymislava olivat työn alla. Voisin kuvitetella, että puisto tulee toimimaan kunnan olohuoneena kooten yhteen lapinjärveläiset kuuntelemaan musiikkia tai muuten vaan viettämään aikaa yhdessä. Tämä puistoprojekti istuu hyvin mielikuvaan, joka minulle kunnasta muodostui verkkosivujen perusteella. Siis yhteisöllisyyttä vaaliva, ihmisläheinen ja hauska kunta. Harva kunta kutsuu itseään hauskaksi, arvostan valittua attribuuttia.

Ollakseen vain alle 3000 asukkaan kunta ja hyvin vanhuspainotteinen (asukkaista yli 64 vuotiaita on peräti 27 %, jota voi pitää huolestuttavan isona lukuna), näyttää Lapinjärvi ensivilaukselta hyvinvoivalta ja kuntapalvelut (terveyspalveluita lukuunottamatta) saavutettavilta ja infraltaan hyväkuntoisilta. Mutta on kuitenkin saletti juttu, että uusia veronmaksajia tarvitaan ja pian Lapinjärvellekin. Ehkä pääsen tutustumaan viikolla kunnan maahanmuuttajatyöhön ja selvitän, olisiko sieltä saatavissa helpotusta ongelmaan.

Illalla oli pakko pyöritellä Wikipediaa ja tutkia saatavilla olevia tilastoja. Lapinjärven 21 valtuutetusta vajaa 40 % edustaa RKP:tä (äidinkielenään ruotsia puhuu 30 %, mutta kun äänestysprosentti on vain 58 %, se tietää, että RKP menestyy). Vihreät saivat viime vaaleissa vaalivoiton ja uuden valtuutetun, keskustan kannatus vastaavasti putosi liki 4 %. Vasemmistonkin kannatus oli noussut mainiot 1,1 %, mutta se ei riittänyt valtuustopaikkaan. Näyttäisi siltä, että Lapinjärvellä eletään pientä poliittista murrosta. Mielenkiintoista!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s