Mistä puhutaan, kun puhutaan unisex-vessoista ja muunsukupuolisuudesta?

Kesäkuulla vietetään niin Suomessa kuin ympäri maailman Pride-juhlaviikkoja, sateenkaarevia, iloisia tapahtumia. Helsinki-Priden verkkosivujen mukaan ”Helsinki Pride juhlistaa ja alleviivaa meidän kaikkien vapautta olla sellaisia kuin olemme, ja toisaalta muistuttaa meitä siitä vastuusta, että yhteiskuntamme ei ole vielä tasa-arvoinen tai yhdenvertainen kaikille.”

Seksuaalivähemmistön, siis muuksi kuin heteroksi itsensä määrittelevien, asema on viime vuosina edistynyt Suomessakin. Maaliskuun alussa voimaan astunut tasa-arvoinen avioliittolaki korjasi edeltänyttä ihmisoikeustilannetta tuntuvasti.

Sukupuolivähemmistöjen tilanne sen sijaan on edelleen heikko ja sen korjaamiseksi olisi nyt panostettava paljon.

Setan määrittelyn mukaan sukupuolivähemmistö-käsitteellä kuvataan ihmisiä, joilla sukupuolen eri ulottuvuudet (biologinen, anatominen, sosiaalinen, psyykkinen ja/tai juridinen) eivät ole yhtenäisesti määriteltävissä mieheksi tai naiseksi. Sukupuolen moninaisuutta on ollut aina ja sitä esiintyy kaikkialla maailmassa, kaikissa yhteiskuntaluokissa ja ammateissa.

Sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon esteitä on yhteiskunnassa paljon. Lainsäädännön tasolla translain heikko nykytila on yksi keskeisimmistä uudistamistarpeista. Sukupuolivähemmistöön kuuluvien kokemus on kuitenkin myös se, että Suomessa on paljon rakenteellista, usein näkymätöntä syrjintää, joka aiheuttaa jatkuvaa haittaa ja osattomuuden kokemusta. Ennakkoluuloisuus ja ammattihenkilökunnan tietämättömyys kävivät ilmi esimerkiksi Setan selvityksessä sateenkaarinuorten kokemuksista päihde – ja mielenterveyspalveluissa.

Uudistetussa 1.1.2015 voimaan tulleessa tasa-arvolaissa on kielletty syrjintä sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Laissa on myös velvoitettu viranomaiset, koulutuksen järjestäjät ja työnantajat ennaltaehkäisemään syrjintää. Yhdenvertaisuuslaki taas kieltää syrjinnän työelämässä, palveluissa ja koulutuksessa esimerkiksiterveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslait edellyttävät, että myös sukupuolivähemmistöön kuuluvien tarpeet huomioitaisiin palveluissa tai ylipäätään yhteiskuntaa kehitettäessä.

Kun sitten liikahduksia tehdään tähän suuntaan, kuten muutetaan wc-tiloja unisex-mallisiksi, kuten MTV3 uutisisoi hiljan, ei suunta miellytäkään kaikkia. Keravan politiikkaa käsittelevässä Facebook-ryhmässä uutisointi unisexvessa-aiheesta kirvoitti ilkeämielisiä kommentteja, joissa ei vaikutettu ymmärtävän ollenkaan, mistä on kyse. Siis yhdenvertaisuudesta, yhteisestä hyvästä, vähemmistöjen oikeuksien nostamisesta enemmistön tasolle, ei kenenkään etujen poistamisesta.

Tämä yhteiskunta kuuluu meille kaikille, sen julkiset tilat ja palvelut ovat kaikkien meidän omaisuutta. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon arvoihin nojaavan kaupungin tilat rakennetaan niin, että ne voivat omakseen kokea meistä jokainen.

Kun puhumme unisex-vessasta, me emme puhu vain wc-tiloista, vaan me puhumme kaupunkikehityksestä, joka rakentuu ihmioikeuksille ja yhdenvertaisuudelle. Pieni asia osana isoa kokonaisuutta. Pieni ele, joka jonka merkitys voi jollekulle meistä olla huomattavan suuri.

 

2 Comments Lisää omasi

 1. Laura sanoo:

  ”Tämä yhteiskunta kuuluu meille kaikille, sen julkiset tilat ja palvelut ovat kaikkien meidän omaisuutta. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon arvoihin nojaavan kaupungin tilat rakennetaan niin, että ne voivat omakseen kokea meistä jokainen”
  Kuulun seksuaalivähemmistöön joten minulla riittää jonkin verran ymmärrystä myös transihmisiä kohtaan mutta olen silti ns. perinteisen vessajaon kannalla. Siksi koska koen että vessassa käyminen vastakkaisen sukupuolen edustajien ollessa samassa tilassa on ahdistavaa ja epämukavaa.
  Pitäisikö mielestäsi esim. uimahallin ja koulujen suihkutilat ja pukuhuoneetkin muuttaa sukupuolineutraaleiksi jolloin kuntalaisilta poistuisi oikeus pukeutua ja peseytyä rauhassa mainituissa paikoissa ilman vastakkaisen sukupuolen edustajien häirintää ja katseita? Luulen että tietyt tilat on jaettu miehille ja naisille erikseen juuri sen takia että naiset välttyisivät ahdistelulta ja olisi helpompi kulkea kodin ulkopuolella kun tietää että tarvittaessa voi käyttää vessaa ilman pelkoa siitä että siellä olisi vieraita miehiä.
  Invavessojen tyyppiset ”yksittäisvessat” joissa on kunnollinen ovi on mielestäni ok muuttaa sukupuolineutraaleiksi mutta koppivessat joissa välissä on vain ohut seinä joka ei edes osu lattiaan saakka ja joissa pitää jonottaa ja pestä kädet kaikki samassa tilassa ovat ahdistavia eivätkä tarjoa riittävää yksityisyyttä jos ne ovat sukupuolineutraaleja. Jouduin Ruotsissa käyttämään sellaista ja koin sen hyvin epämielyttäväksi kun pöntöllä istuessani yhtään liioittelematta METRIN päässä itsestäni oli joku mies ja välissä pelkkä ohut ovi jonka alta joku pervo olisi pystynyt kurkkimaan. Viereisistä kopeista puhumattakaan.

  1. miilaehalonen sanoo:

   Hei Laura! Kiitos kommentista.
   Kaikki asiat ovat ratkaistavissa jokaista osapuolta tyydyttävällä tavalla, jos vain niin halutaan.

   Julkisissa tiloissa voisi hyvin olla naisten ja miesten vessojen lisäksi erillinen unisex-vessa. Uimahallien pukuhuoneissa ja peseytymistiloissa mies/naisjako on edelleen tietenkin aivan perusteltu, mutta niissä voisi olla esimerkiksi yksi ovellinen/verhollinen pukeutumistila ja suihku, jossa voi asioida kuka tahansa suojaisaa vaatteiden vaihtoa ja peseytymistä haluava.

   Tällaista ratkaisua ovat esittäneet useat sukupuolivähemmistöön kuuluvat, joita olen jututtanut, mistään sen kummemmasta ei olisi kyse.

   Tarkoitus ei tietenkään ole, että ketään alistetaan häirinnälle, niin seksuaaliselle tai sukupuoliselle, vaan juuri toisin päin. Tällaisilla pienillä ratkaisuille voidaan suojata vähemmistökansalaisia kohtaamista häirintää ja uhkaavia tilanteita ja enemmistö voi jatkaa elämäänsä entiseen tapaan.

   Kai kuitenkin lähdemme siitä, että ihmiset käyvät uimassa ihan muista syistä kuin harjoittaakseen seksuaalista tai sukupuolista häirintää. Tai vessassa. Rikoksien ennaltaehkäisy tapahtuu ihan muilla tavoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s