Eka valtuusto, eka valtuustoaloite

Uuden kaupunginvaltuutetun ensimmäinen valtuustokokous koettiin eilen. Teimme yhdessä Pia Lohikosken (vas) kanssa valtuustoaloitteen, joten aikanaan laiskoiksi ei voi meitä moittia. Kaikkiaan kokous on kiinnostava monella tapaa, käsiteltävät asiat itsessään, mutta myös ryhmädynamiikan näkökulmasta.

Valtuustoaloitteemme löydät alta. Sen allekirjoitti 24 valtuutettua, mitä voitanee pitää hyvänä suorituksena.

Laitan myös aivan alimmaiseksi kirjoittamani aloitteen ensimmäisen työversion, jota jouduin kuitenkin riisumaan ja kiteyttämään.


VALTUUSTOALOITE 12.6.2017

ALLE 25-VUOTIAILLE KUNTALAISILLE MAKSUTON RASKAUDEN JA SEKSITAUTIEN EHKÄISY

Keravalla alle 25-vuotiaat tekevät enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin nuoret keskimäärin HUS-alueella.

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet ovat harvoja reseptivalmisteita, joista ei myönnetä Kela-korvausta. Ehkäisyvälineiden hinta on nuorelle usein suuri ja voi muodostua esteeksi käyttää sopivimmaksi arvoitua ehkäisymenetelmää tai ylipäätään ehkäisyä.

Nuorille suunnattua kuntien tarjoamaa maksutonta ehkäisyä ovat ajaneet mm. Väestöliitto, STM ja THL yli vuosikymmenen ajan.

Maksutonta ehkäisyä nuorille tarjoaa tällä hetkellä kasvava joukko kuntia. Rauman kaupungissa ehkäisy on ollut nuorille käyttäjille maksutonta jo useamman vuoden. Raumalla abortit ja seksitautitapaukset laskivat käytäntömuutoksen myötä kymmeniä prosentteja ja kaupunki sai kustannussäästöjä vuositasolla noin 100.000 euroa.

Myös Vantaalla on laajennettu maksuttoman ehkäisyn tarjontaa vuodesta 2013 alkaen. Alle 25-vuotiaiden vantaalaisten raskaudenkeskeytykset ovatkin vähentyneet sen jälkeen nopeasti.

Vaikka kaikkiaan raskaudenkeskeytysten määrä Suomessa laskee, ovat ongelmana toistuvat keskeytykset, sekä aborttien keskittyminen osaan väestöstä. Tutkimukset kertovat, että niin abortit kuin seksitaudit painottuvat vähiten koulutettujen ryhmään. Teinivanhemmuuden riskiä lisää esimerkiksi vanhempien niukka koulutustausta.

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille voidaan nähdä sosiaalisena investointina, jolla tasataan nuorten mahdollisuuksia varallisuudesta riippumatta itsestä huolehtimiseen, seksitaudeilta ja ei-suunnitelluilta raskauksilta suojassa pysymiseen.

Esitämme, että

– Keravan kaupunki harkitsee käyttöönotettavaksi käytännön tarjota maksuton ehkäisy, niin raskauden kuin seksitautien osalta, alle 25-vuotiaille.

Keravalla 12.6.2017,

Miila Halonen, Pia Lohikoski ja muut allekirjoittaneet valtuutetut


Valtuustoaloitteen ensimmäinen versio, joka tiivistettiin lopulliseen aloitemuotoon.

VALTUUSTOALOITE 12.6.2017

ALLE 25-VUOTIAILLE KUNTALAISILLE MAKSUTON RASKAUDEN JA SEKSITAUTIEN EHKÄISY

Keravalla alle 25-vuotiaat tekevät enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin keskimäärin HUS-alueella. Vuonna 2015 Keravalla raskaudenkeskeytyksiä oli 14.9/1000 alle 25-vuotiasta, kun vastaava luku oli HUS alueella 12.5 ja esimerkiksi Helsingissä 13.2 ja Tuusulassa 11.2.

Suomessa raskauden ja seksitautien ehkäisemiseen tarkoitetut ehkäisyvälineet ovat kalliimpia kuin monessa muussa Länsi-Euroopan maassa. Ehkäisyn hinta vaikuttaakin negatiivisesti Suomen menestykseen erilaisissa Euroopan laajuisissa selvityksissä, joissa arvioidaan modernin ehkäisyn saatavuutta (IPPF 2005, EPF 2017). Reseptillä saatavat hormonaalisen ehkäisyvalmisteet ovat harvoja reseptivalmisteita, joihin ei myönnetä Kela-korvausta. Monien ehkäisyneuvonnassa työskentelevien ammattilaisten kokemus on, että nuorille ehkäisymenetelmien hinta on usein suuri ja voi muodostua esteeksi käyttää sopivimmaksi arvoitua ehkäisymenetelmää tai olla jopa esteenä ehkäisyn hankinnalle.

Nuorille suunnattua maksutonta ehkäisyä ovat ajaneet mm. Väestöliitto vuodesta 2006, STM vuodesta 2007 ja THL vuodesta 2014. THL:n Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmaan 2014-2020 on kirjattu ehkäisypalveluiden kehittämisen toimenpiteeksi ”Kunnat tai kuntayhtymät tarjoavat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisyn maksutta.”

Vuonna 2015 aloittanut Maksuton Ehkäisy -kampanja on koonnut yhteen poliittisia ja ei-poliittisia järjestöjä. Tällä hetkellä nuorille alle 25-vuotiaille maksutonta ehkäisyä ajavat poliittisista nuorisojärjestöistä Vihreät Nuoret, RKP-Nuoret, Demarinuoret, Keskustanuoret ja Vasemmistonuoret. Lisäksi mukana on kansalaisjärjestöistä mm. Väestöliitto, HIVpoint ja Tyttöjen ja Poikien Talot.

Maksutonta ehkäisyä nuorille kuntalaisille tarjoaa tällä hetkellä kasvava joukko kuntia. Viimeisimpänä päätöksen ovat tehneet Rovaniemen kaupunki (YLE 1.6.2017) ja yhdeksän keskisuomalaista kuntaa maaliskuun alusta alkaen. Rauman kaupungissa ehkäisy on ollut nuorille käyttäjille maksutonta jo useamman vuoden. Rauman ilmoittamien tietojen mukaan raskauden keskeytykset ja seksitautitapaukset laskivat muutoksen myötä nopeasti ja kaupunki säästi vuositasolla noin 100.000 euroa nimenomaan säästyvinä erikoissairaanhoidon kustannuksina.

Vantaalla 2013 aloitetun käytännön mukaisesti ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisin (kierukat ja kapselit) ovat maksuttomia ja raskauden keskeytyksen jälkeen tarjotaan myös pitkäaikainen ehkäisin maksutta. Alle 25-vuotiaiden vantaalaisten raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet vuodesta 2012 alkaen nopeasti; 19.3. /1000 naista vuonna 2012, 12.8/1000 naista vuonna 2015.

Vaikka kaikkiaan raskaudenkeskeytysten määrä Suomessa laskee, on ongelmana toistuvat keskeytykset, sekä keskeytysten keskittyminen osaan väestöstä. Vuonna 2015 keskeytykseen tulevista kolmannes oli tehnyt raskaudenkeskeytyksen aiemmin. Kohorttitutkimukset kertovat, että niin abortit kuin seksitaudit painottuvat vähiten koulutettujen ryhmään. Teinivanhemmuustutkimuksista tiedetään teini-iässä vanhemmaksi tulemisen riksiä lisäävän muun muassa heikosti koulutetut vanhemmat ja yksinhuoltajaperheessä kasvaminen. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille voidaan nähdä sosiaalisena investointina, jolla tasataan nuorten mahdollisuuksia itsestä huolehtimiseen, seksitaudeilta ja ei-suunniteltuilta raskauksista suojassa pysymiseen varallisuudesta riippumatta.

Esitän, että

– Keravan kaupunki harkitsee käyttöönotettavaksi käytännön tarjota maksuton ehkäisy (niin raskauden kuin seksitautien ehkäisy) alle 25-vuotiaille nuorille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s