Kiitos sinulle -viikko: Kenelle kuuluu kiitos siitä, että sinusta kasvoi juuri sinä?

Sanotaan, että jokainen on oman onnensa seppä –  ihmisestä tulee se, mitä hän tavoittelee. Rikas menestyjä tai rutiköyhä kurjake. Kaikki on itsestä kiinni.

Minä ajattelen toisin. Minusta ihmisen identiteetti on hyvien ja huonojen kohtaamisten yhtälö. Jokainen saatu lempeä katse ja kannustava sana vahvistaa hyväksyvää käsitystä itsestämme, ohittaminen ja ylenkatsominen rikkoo. Kasvamme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kukaan ei yksin ole onnensa seppä.

Tapasin viime viikonloppuna vaaliteltalla iäkkään herran, joka kertoi minulle elämäntarinansa. Kurjista lähtökohdista alkanut elämä oli monien mutkien jälkeen tasaantunut hyväksi arjeksi, vaikka oli sairautta ja suruakin koettu. ”En antanut katkeruudelle tilaa” hän kertoi. Katkeruutta oli kyllä monessa kohdassa tarjolla, mutta hän ei sitä kannettavaksi huolinut.

Pettymykseltä ja katkeruudelta suojaa, kun saa tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Ihminen voimaantuu uskomaan omaan pärjäämiseensä toisen kannustamana. Voimaantunut ihminen pystyy asettamaan tavoitteita ja luottamaan omiin mahdollisuuksiinsa. Voimaantumiseen tarvitaan tsemppaavaa palautetta ja omien taitojen peilaamista. Vaaliteltan herrakin ehti luetella lyhyessä tapaamisessamme joukon ihmisiä, joiden tuella hän oli kasvanut ja joiden kanssa vaikeudet ylitettiin.

On ihmeellistä, miten hyvin sitä muistaa saamansa hyvän palauteen. Äidinkielen opettajan kannustavan kommentin esitelmän jälkeen. Harrastusohjaajan hyväksyvän katseen ja nyökkäyksen. Sukulaisen peukun noston – ”hyvin sä vedät”.

Miten pieniä ovat ne hetket ja kohtaamiset, joissa oman elämän kompassi ottaa uuden suunnan ja joissa huomaa kasvaneensa? Jokaiselle lapselle ja nuorelle soisi ympärilleen paljon aikuisia, jotka rakentavat uskoa itseen ja omiin taitoihin. Ihmisiä, jotka auttavat  kasvamaan parhaaksi versioksi itsestämme.

Kunnissa työskentelee suuri joukko ammattilaisia, joilla on tällainen käänteentekevä vaikutus. On opettajia, nuoriso-ohjaajia, kouluterveydenhoitajia, sosiaalityöntekijöitä.

Ketä sinä kiität siitä, että sinusta kasvoi juuri se, joka nyt olet?

Kiitos Sinulle -viikolla 30.3.-5.4.2017 kiitetään niitä henkilöitä, jotka ovat jättäneet meihin ikuisen merkin lempeällä katseellaan, kannustavilla sanoillaan tai vain läsnäolollaan.

Osallistu kampanjaan tunnisteella #kiitossinulle Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Kiittää voi virtuaalisesti tai konkreettisesti, teoin, sanoin tai vain ajatuksin. Viikon aikana annetaan myös pari kiitoslahjaa Keravalla nuorten kanssa työtä tekeville.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s