Syrjäytymiskehitystä ei voi kaataa ammattikoulujen ratkaistavaksi

(Teksti julkaistiin Keski-Uusimaassa 25.2.2017) 

Ministeri Grahn-Laasonen lupailee hallituskauden puolivälitarkastelun yhteyteen mittavaa pakettia, jolla suomalaisnuoret saataisiin suorittamaan ammattitutkinto ja siirtymään työelämään (Keski-Uusimaa 16.2.2017). Tilastokeskuksen mukaan 17 %:lla nuorista aikuista ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa ja eikä näin ollen sijaa työmarkkinoilla. Ministeri tarjoaa ratkaisuksi ammatillisen koulutuksen reformia, jossa vastuuta opiskelijan valmistumisesta syötetään oppilaitokselle, porkkanana tulosrahoitus sen mukaan, kuinka moni valmistuu ja siirtyy ammattiin.

Uutista lukiessa mielessä kaikuu tutun ammatillisen oppilaitoksen opettajan sanat: ”Osasta nuoria näkee heti ensimmäisenä päivänä, ettei heistä ole opiskelijaksi, saati koskaan valmistumaan.” Kyyninen kommentti, mutta tilannetta hyvin kuvaava. Huono-osaisuuden, kuten kouluttamattomuuden ja vähävaraisuuden juuret ovat syvällä perheessä ja lapsuudessa. Osattomuus ja syrjäytyneisyys periytyvät, ne eivät ilmaannu yhtäkkisesti nuorena aikuisena.

Myös nuorten aikuisten psykiatrinen sairastavuus on niin yleistä, että voidaan puhua jo kansantaudista. Masennukseen liittyy oleellisesti keskittymiskyvyttömyys ja toimintakyvyn lasku. Ihminen ei ole silloin parhaimmillaan opiskelemaan.

Vaikuttaa siltä, että Grahn-Laasosen masinoimassa koulutusreformissa kaadetaan oppilaitoksen vastuulle sellainen likapyykki, josta se ei voi selviytyä. Ei varsinkaan, kun samaan aikaan on tehty mittavia koulutusleikkauksia.

Syrjäytymiskehitys alkaa lapsuudessa, joten kaikki toimet, jotka tukevat vähävaraisia perheitä ja auttavat tunnistamaan avuntarvitsijat hyvissä ajoin, ovat niitä oikeasti toimivia tapoja vaikuttaa. Harmi kyllä hallituksen viimeaikainen leikkauspolitiikka vain syventää kuilua hyvin ja huonosti voivien välillä ja sulkee ovia nuorten edessä jo varhain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s