Yksi este vähemmän käyttää ehkäisyä

Terveyserot ovat totta myös Suomessa. Länsirannikolla asuva elää pidemmän ja terveemmän elämän kuin kainuulainen, ruotsinkieliset elävät pidempään kuin suomea äidinkielenään puhuvat.

Sosiaalinen asema ja tulotaso asettavat suomalaiset eriarvoiseen asemaan terveyden suhteen. Hyvätuloiset ja pitkälle koulutetut ovat suomalaisista terveimpiä.

Terveyserot näkyvät lähes millä tahansa terveyden osa-alueella, myös seksuaaliterveydessä. Viime vuonna minuun teki vaikutuksen tämä THL:n ja Nuorisotutkimusseuran vuonna 1987-syntyneiden elämää seuranneen tutkimuksen raportti. Siinä näkyi selvästi se, kuinka pelkän perusasteen koulutuksen saaneet sairastivat enemmän myös seksitauti klamydiaa ja tekivät enemmän abortteja.

blog

Kuva: Suomi nuorten kasvuympäristönä 25 vuoden seuranta vuonna 1987 Suomessa syntyneistä nuorista aikuisista, THL ja Nuorisotutkimusseura

Abortin tehneiden tai teini-iässä vanhemmaksi tulleiden nuorten taustalta löytyy paljon yhdistäviä tekijöitä. Yhden huoltajan perheissä kasvaneet ja vähän koulutettujen vanhempien lapset ovat suuremmassa riskissä tulla teiniä vanhemmaksi tai tehdä abortti. Teinivanhemmuuden riskiä nostaa myös viihtymättämyys koulussa ja harrastusten puute.
Raskauden ehkäisy on kallista. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat harvoja valmisteita, joista ei KELA-korvausta makseta, vaan summa jää käyttäjälle. Edullisimmillaan hormonaalinen ehkäisy maksaa kuukaudessa noin 7 euroa, mutta uudemmat valmisteet voivat olla tuplasti enemmän. Seitsemän euroa työssäkävijälle voi olla pienehkö summa, mutta koululaiselle tai opiskelijalle sekin on iso raha. Kondomit ovat myös kalliita ja jos nuori käyttää oikeaoppisesti tuplaehkäisyä, eli sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomia, on summa jo huomattava iso.

Monessa Euroopan maassa ehkäisyä on Suomea edullisempaa, sitä korvataan valtion toimesta tai jaetaan maksutta osana ehkäisyneuvontaa. Jossain maissa ehkäisy on vähävaraisille maksutonta, samoin kuin opiskelijoille.

Peruskouluikäisistä nuorista harva harrastaa seksiä, toisen asteen opiskelijoista jo selvästi useampi, reilu puolet. Raskauden keskeytykset ovat vähentyneet Suomessa viime vuosina loistavasti, mutta niitä tehdään yhä eniten 20-24-vuotiaiden ryhmässä. Nämä ovat opiskelijoita, pätkätyöläisiä tai työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle ajautuneita – kaikilla eittämättä on puute rahasta.

Suomessa on jo vuosien ajan ajettu eteenpäin ajatusta raskauden ehkäisyn maksuttomuudesta alle 25-vuotiaille. Kirjaus on ollut Väestöliiton seksuaalipoliittisessa ohjelmassa vuodesta 2006, STM:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa vuodesta 2007 ja myöhemmin THL:n vastaavassa vuodesta 2014.

Juuri nyt useat poliittiset nuorisojärjestöt ja kansalaisjärjestöt ajavat teemaa mukaan kuntavaaliohjelmiin. Ilokseni voin kertoa, että Keravan Vasemmisto on ottanut maksuttoman ehkäisyn saamisen alle 25-vuotiaille yhdeksi kuntavaalitavoitteistaan. Tavoite on myös minun henkilökohtainen vaaliteemani. Jos tulen valituksi valtuustoon, tulen jouduttamaan asiaa Keravalla.

Käyttäjälle ehkäisyn kustantaisi kunta (tulevaisuuden maakunta). Säästöä syntyisi aborttien määrän vähentyessä. Kyse on ennen muuta yhdestä konkreettisesta teosta, jolla eriarvoisuutta ylläpitäviä terveyserojen taustatekijöitä saadaan poistettua; varattomuus ei saa olla este ehkäisyn käytölle, vaan jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus pitää itsestä huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s