Hoitaja on vanhustyön paras asiantuntija

Tämä teksti julkaistiin 18.1.2016 Keski-Uusimaa-lehden mielipidepalstalla.

Äitini jäi pari vuotta sitten eläkkeelle tehtyään perushoitajan työtä vanhuspalveluissa yli neljän vuosikymmenen ajan. Jo pienenä tyttönä kuulin tarinoita äidin kuluttavasta työstä kotisairaanhoidossa – päivistä, jona lounasvoileipä piti syödä juostessa asiakkaan luota toiselle, ainaisesta kiireestä, riittämättömyyden tunteesta, mutta toki myös työn palkitsevuudesta, asiakkaiden kiitollisuudesta.

Vanhuspalveluiden todellisia asiantuntijoita ovat työtä tekevät hoitajat. Heitä tulee kuulla, kun puhutaan hoitajamitoituksista tai työn organisoinnista. Siksi on arvokasta, että ammattiliitto SuPer haastoi kansanedustajia ja kuntapäättäjiä tutustumaan päiväksi vanhustyön arkeen. Toisin kuin sairaanhoitaja Tuija Reinikainen väittää, ei kyse ole tirkistelystä tai vanhustyön väheksynnästä. Nähdäkseni haasteen perimmäinen tarkoitus oli antaa asiantuntijoille – hoitajille – paikka tulla kuulluksi ja tehdä näkyväksi työn arki. Uskon, että niihin luottamushenkilöihin, jotka haasteeseen tarttuivat, kokemus jätti pysyvän jäljen ja se kulkee mukana kaikissa tulevissa keskusteluissa, joita vanhuspalveluiden suunnittelusta käydään.

Oma äitini kantaa yhä kehossaan vuosikymmenten työkuormaa nivelrikkoisina sormina ja kuluneena, särkevänä selkänä. Tämän läheltä nähnyt ymmärtää, ettei hoitajamitoituksessa ole leikkausten varaa, vaan taso pitää nostaa työn vaativuutta vastaavalle tasolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s