Eriarvoistuminen pitää pysäyttää

Tämä teksti julkaistiin 13.12.2016 Helsingin Sanomissa mielipidepalstalla. Se oli yksi koko viikon luetuimmista jutuista. Alla teksti pidempän versiona ilman HS:n toimituksen editointia.

Hiljan on julkaistu useampi tutkimustulos, joissa näkyy suomalaisnuorten eriarvoistumisen kasvu. THL:n ja Nuorisotutkimusseuran elokuisen (2016) raportin mukaan 14 % vuonna 1987 syntyneiden ikäluokasta ei ole suorittanut peruskoulun jälkeen mitään tutkintoa, kolmannes on tarvinnut toimeentulotukea ja joka kolmannella on psykiatrinen diagnoosi ja psyykelääkitys ennen 25 ikävuotta. Raportin mukaan vanhempien koulutusaste ja heikko taloudellinen tilanne vaikuttavat merkittävästi nuorten tulevaisuuteen.

Joulukuussa julkaistu Pisa-raportti jatkaa samaa tarinaa – perheen sosioekonominen tausta vaikuttaa nuoren oppimistuloksiin ja siten tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Osan nuorista edestä suljetaan ovia jo ennen kuin he ehtivät täysikäistyä. Edessä on pahimmillaan syrjäytymisen ja osattomuuden tie.

Luulisi viimeistään nyt valtioneuvostossa hätäkellojen soivan. Suomi on valumassa vauhdilla kohti eriarvoista yhteiskuntaa, minkä seuraamuksia voi vain kauhulla kuvitella. Nyt olisi viimeinen hetki alkaa tehdä sellaista sosiaalipolitiikkaa, jolla eriarvoistumisen syihin puututtaisiin raskaalla kädellä.

Mutta mitä tekee hallitus – leikkaa sosiaaliturvaa, kuten lapsilisiä ja kotihoidontukea, suurentaa päiväkotiryhmiä ja korottaa koululaisten ilta- ja aamupäivätoiminnan maksuja. Sosioekonomisesti heikoimmin pärjäävien perheiden tilanne vain kurjistuu ja kuilu hyvin ja huonosti voivien välillä kasvaa.

Tilanne on äärettömän huolestuttava.

Kuva: Phillip Collier

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s